kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ankara'ya casus ihbarı
25 Temmuz günü Ankara'ya gelen Celal Talabani, Ankara'ya bilgi toplamak için uğrayan kadın ajanların isimlerini verdi

İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in başta Londra olmak üzere birçok Avrupa başkentinde yaşayan muhaliflerini öldürmek için dansöz ve sanatçılardan oluşan kadın ajanlar kullandığını yazdı. İsveç, Hollanda ve İngiltere'deki muhaliflere karşı kullanılan "ölüm melekleri"nin önce Ankara, Brüksel, Paris ve Viyana'ya gittiklerini yazan gazete, "Buralarda örgütlenen kadınlar sonra ana hedeflerine yöneliyorlar" diye iddia etti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, olayın "Maleen" isimli Iraklı eski bir dansözün Londra'da görülmesi üzerine patlak verdiğini söylediler. Saddam'ın oğlu Uday'a yakınlığı ile tanınan Maleen'in Edgware Road bölgesinde görülmesinin ardından araştırmalara başlayan İngiliz polisi, Saddam'ın "Mata Hari Timi"nin Avrupa'ya nasıl yayıldığını tespit etti.

TALABANİ'NİN ZİYARETİ
Merkezi Londra'da bulunan 12 Iraklı muhalif grubun kurduğu Irak Ulusal Kongresi mensubu İhsan Abdülaziz de gazete haberini doğruluyor. 2 aydan bu yana güvenlik tedbirlerini artırdıklarını belirten Kongre'deki İslam Hareket kanadının lideri olan Abdulaziz, Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani'nin 25 Temmuz'da Ankara'ya düzenlediği gezinin casus kriziyle ilgili olduğunu anlattı. Talabani'nin Ankara'ya Türkiye'deki kadın casusların isimlerini verdiğini belirten Abdulaziz'e şöyle konuştu:

Saddam, 5 Temmuz günü acilen Bağdat yakınlarındaki Salman Pak bölgesindeki biyolojik silah tesisinde toplantı yapılmasını istedi. Başkanlığını oğlu Uday'ın yaptığı toplantıda Süleymaniye'ye saldırılması ve Avrupa'daki kadın casusların harekete geçmesi kararı alındı.

MİT'İN HABERİ VAR
Toplantıdaki bir general, kararı Avrupa'daki ve Kuzey Irak'taki muhalefet liderlerine iletti. Hemen ardından İngiliz polisi "Maleen" adlı Iraklı ajanı Londra'da gördü ve yine o günlerde Saddam'ın zırhlı birlikleri Süleymaniye'ye doğru harekete geçti. Bunun üzerine Talabani, ani bir ziyaretle 25 Temmuz'da Ankara'ya geldi. MIT'in de katıldığı üst düzey toplantıda Ankara'ya gelmiş olan bütün kadın ajanların listesini veren Talabani, Ankara ve İstanbul'da olağanüstü önlemler alınmasına neden oldu. Dışişleri Bakanlığı da Londra ve Washington'u uyardı. Bunun üzerine İngiliz polisi Londra'daki Irak muhalif grup liderlerini korumaya aldılar.

Muhalifleri sandıklara kilitliyor
Saddam muhalifleri, Haziran ayında Washington ve Paris'te iki toplantı düzenlediler. Bu toplantılarda Saddam'ın Irak dışındaki seyahat özgürlüğünün kaldırılmasına çalışılması kararı çıktı. Karar BM tarafından kabul edilirse Pinochet'ye yapıldığı gibi siyasi tutuklamalar başlayacak. Sorbon Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda Irak ajanlarının muhalif grup liderlerini yakalayıp, sandıklar içinde Bağdat'a götürmeleri anlatıldı. Bu olaylarla ilgili dökümanlar gün ışığına çıkartıldı.

Özel bomba eğitimi aldılar
Saddam'In kadın timi, eski dansözlerden oluşuyor. Görevleri muhalefet liderlerini öldürmek. Salman Pak'ta bulunan Biyolojik Araştırma Tesisleri'nde eğitim gördüler. "Zehirlemek", "uzaktan kumandalı bir bombayla otomobile kaza yaptırmak" gibi konularda eğitim aldılar. Ankara, Brüksel, Belgrad, Viyana ve Paris'e giderek Saddam'ın diğer ajanlarıyla buluşup planlar hakkında bilgi aldılar. İngiltere, Hollanda ve İsveç'te eylem hazırlıkları içindeyken Matahari krizi ortaya çıktı.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır