kapat

29.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Kıbrıs batıyor

Kıbrıs'ta son günümüzü yine sorup, gerçekleri öğrenmeye çalışarak geçirdik. Turizmcilerle konuştuk. KKTC'de toplam 107 tane otel ve 20 tane kumarhane var. Ve turizmcilerden 30'u, bir gece önce otellerini kapatma veya satma kararı almışlar. Her ne kadar Eroğlu hükümeti herşeyi güllük gülistanlık gibi görmeye çalışsa da, burada durum bunun tam tersi.

Otelcilerle konuşuyorum. Kalkınma Bankası'ndan krediler almışlar. İçlerinde tabii ki, yüzde 6 faiz ile aldıkları otel kredisini, yüzde 30 faiz veren bankalara yatıranlar yanında, ki paraları battı bu bankalarda, gerçekten mağdur duruma düşmüş olanlar da var. Haziran ayı itibari ile otellerin doluluk ortalaması sadece yüzde 36. Yani ZARAR.

TÜRKİYE'DEN KOMİK YARDIM
Burada 5 büyük otel dışındaki otellerin durumu tam bir felaket. Türkiye'den ulaşım sorunu da dev gibi önlerinde duruyor. Kıbrıs Türk Hava Yolları'ndan şikayet ediyorlar. Türkiye'den turizm yatırımı için gelen para da komik. Otellerin tümü için 30 milyon dolar. Net Holding turizm yatırımı için arsa istiyor. Sonra KKTC hükümeti kalkıp araziyi Net Holding'e değil, kızkardeşi üzerinden Asil Nadir'e tahsis ediyor.. Nadir'in parası olsa borçlarını ödeyecek.

KAĞIT ÜZERİNDE DEVLET
Adamın biri, torpili bulup Kervansaray'da halka ait plajı ve yeşil alanı işgal edip tesis yaptırıyor. Girne Belediyesi de bunu seyrediyor. Kıbrıs'ta hiçbir şey düzgün işlemiyor. KKTC sadece kağıt üzerinde bir devlet. Bir memur cenneti olan KKTC'yi yönetenlerin tek hedefi memur maaşlarını ödeyecek parayı bulmak. Sanki çok zenginlermiş gibi, bir de tutup yılda 13 ay maaş ödüyorlar. Böyle bir şey dünyanın neresinde var? Burada herkes feryat ediyor. Ama koalisyon hükümeti sanki her şey normal, işler yolunda gibi konuşuyor.

Buraya yatırım yapmaya gelmiş ve sermayeyi de Türkiye'den getirmiş işadamları, KKTC bürokrasisinin çıkarttıkları zorluklar yüzünden ya 'lanet olsun' deyip geri dönmüş, ya da dönmek üzere.

Sonra 'Bu memlekette işler tıkırında' edebiyatı.

KUMARA SÖZDE YASAK
20 tane kumarhane var. 180 bin nüfus 20 kumarhane. 15 yataklı pansiyonlara bile kumarhane izni verilmiş. Sözde bu kumarhanelere KKTC'lilerin girmesi yasak. Hele hele bir devlet memuru ise asla giremezsin. Öğrenci isen mümkün değil girmen. Ama bunlar hep kağıt üzerinde kalmış yasaklar. Herkes girebiliyor kumarhanelere.

Kumarhanelerin bazıları polisten kurtulmanın kolayını da bulmuş. Polis gelirken haber alıyor ve oyun oynayanları kapılardan otelin lobisine gönderiyor. Polis gelip bakıyor. İçkisini içiyor. Sonra çekip gidiyor. Kumarhanelerin KKTC ekonomisine katkısı yılda 150 milyon dolar deniyor. Türkiye'den hafta sonu gelen kumar turları tıklım tıklım. Bize sorarsanız, hiçbir şeyin düzgün işlemediği bir yerde kumarhaneler mi düzgün işleyecek?

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır