kapat

29.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnsan hakları artık daha kolay
Ecevit, MHP lideri Bahçeli'nin "İdam cezasına bir çözüm buluruz" sözlerine, "Umut verici bir gelişme" dedi

Başbakan Ecevit, insan hak ve hürriyetleri doğrultusunda atılacak adımların terör eylemlerinin geriletilmesi sonucu artık daha kolay ve mümkün hale geldiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "İdam cezasına bir çözüm buluruz" sözlerini, "Umut verici bir gelişme" olarak değerlendiren Ecevit, önümüzdeki aylarda bir yargı reformu paketinin gündeme geleceğini açıkladı. Ecevit'e göre, son Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı ardından yayınlanan bildiride, insan haklarına Anayasal rejim, bölünmez bütünlük ve huzur ve güven kavramlarıyla eşit yer verilmesi de, insan hakları alanında atılacak adımların hızlanacağına işaret ediyor.

TERÖRÜN AZALMASI...
Ecevit'in demokratikleşme üzerine sorulan sorulara yanıtları şöyle:

* MGK bildirisinde, ilk kez insan hak ve hürriyetleri kavramı, Anayasal rejim, bölünmez bütünlük ve huzur ve güvenlik kavramlarıyla eşit önemde anılıyor. Bu değişiklik neyi gösteriyor?

- Bu aslında Türkiye'nin devlet politikası. İnsan hak ve hürriyetlerine saygılı bir yaklaşım hükümetimizin de politikası. Bu doğrultuda atılması gereken adımların neler olduğu da biliniyor. Yakın zamana dek yoğun terör eylemleri ve bunlarla yoğun mücadele zorunluluğu nedeniyle bazı adımları atmak kolay değildi. Terörün azalmasıyla birlikte insan hak ve hürriyetleri alanında adımlar atmak artık kolay. Bu konuya önem veriyoruz.

* AB takviminin işlediği bir sürece girildi. Demokratikleşme adımlarının hızlanacağı anlamına mı geliyor?

- Belli adımlar zaten atıldı, atılıyor. Hızlı çalışıyoruz. Meclis kapalı olduğu halde, Kanun Hükmünde Kararnameler yoluyla belli çalışmalar yapılıyor. Ama bazı adımların atılması önünde koşulların zorladığı engeller bulunuyordu. Az önce sözünü ettiğim gibi... Bunların ortadan kalkmasıyla, adımlar da hızlanacaktır.

İDAM CEZASINA UMUT
* Son günlerde 312'nci Madde ve idam cezası tartışmaları yaygın. Sayın Bahçeli geçenlerde "İdam cezası konusunda bir çözüm bulabiliriz" dedi. Bu gelişmeyi nasıl karşılıyorsunuz?

- Bu umut verici bir gelişme. Şu anda planlanmış değil, ancak kendisiyle bu konuyu görüşebiliriz.

* Yıl sonuna dek Ankara, Brüksel'e neler yapılacağına ilişkin bir ulusal program verecek. Demokratikleşme gündeminde neler var?

- Önümüzdeki aylarda yargı sistemiyle ilgili adımlar atmayı planlıyoruz. Anayasal değişiklik gerektirecek düzenlemelerden çok, soruşturma, ceza ve infaz konusunda yasal değişiklikler yapılabilir. Cezaların dengesizliği, soruşturma yöntemleri ve bu sırada karşılaşılan sorunlar ve infaz yöntemleri konusunda yapılması gerekenler bulunuyor. Bunlar yapılacak.

F-TİPİ SORUNU
Bu görüşmenin ardından Ecevit'in düzenlediği basın toplantısında Başbakan'a F-Tipi cezaevleri ile ilgili bir soru yöneltildi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, oda sistemine geçilmesinin insan hakları alanında Türkiye'nin en büyük sorunlarından olan cezaevlerinin durumuna, dolayısıyla infaz sorununa çözüm getireceğini öne sürüyor. Barolardan tabip odalarına, sanatçı girişimlerine dek tepki dile getirinler ise, "hücre sistemi" dedikleri F-Tipi cezaevlerinin daha büyük sorun getireceğini öne sürüyor. Ecevit'in konuya bakışı ise şöyle oldu:

- Kesin çözüm olacağı kanısındayım. Koğuş sistemine geçildikten sonra cezaevlerindeki koğuşlar birer yasadışı eylem eğitim merkezi haline gelmiştir. Buna karşı tedbir almak her hukuk devletinin görevidir.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır