kapat

29.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fuhuş resmen meslek oldu
Yenilenen fuhuş tüzüğü genelevlere ve çalışanlarına yeni kurallar ve ilginç yükümlülükler getiriyor...

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlık'a gönderilen "Fuhuş Tüzüğü Tasarısı", geçimini fuhuş yaparak sağlayanlarla genelevler konusunda önemli düzenlemeler öngörüyor. Fuhuş yapanlar için "genel kadın" ifadesini kullanan yürürlükteki tüzüğün aksine, yeni tüzükte fuhuş yapanlara cinsiyet ayrımı yapılmadan "seks çalışanı" deniyor. Böylece, travestilerle eşcinsellerin de fuhuşuna olanak sağlanması gündeme geliyor.

'SEKS ÇALIŞANLARI'
Yeni hazırlanan "Fuhuşun Kontrolü ve Fuhuşla Bulaşan Hastalıkların Önlenmesine İlişkin Tüzük Tasarısı"nda geçimini fuhuş yaparak karşılayanlar için "seks çalışanı" tanımlaması yapılıyor ve tanımlamada 'kadın' ifadesine yer verilmiyor. Bu düzenlemeyle, mevcut tüzükte "sanat" olarak nitelendirilen fuhuş için "meslek" ibaresi kullanılıyor.

EVLİLERE YASAK
Yeni tüzük, fuhuş yaparak geçimini sağlayanları evli olmasını yasaklıyor. Mevcut tüzükte ise böyle bir yasak bulunmuyor. Ancak "genelev açmak isteyen evli kadınlar kocalarının noter tasdikli rızalarını alırlar" hükmü yeralıyor.

GENELEV KAMPÜSÜ
Tüzük'te, "seks çalışanlarının" çalıştığı genelevlerin "kampüs" haline getirilebilmesine, "Genelev kampüslerinde" birden fazla genelev, lokanta, kafeterya, berber, kuaför, banyo, hamam, sağlık odası gibi sosyal ve sağlık tesisleri bulunabilmesine de izin veriliyor. Ayrıca genelevler artık elçilik, öğrenci yurtları, ibadethane, spor alanları, eğlence ve bayram alanları gibi yerlerin 200 metre yakınına kurulamayacak.

Yine yeni tüzüğe göre genelevler;
* İtfaiye, ambulans gibi hizmetlerin ulaşabileceği bir yerde olacak.

* Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı gibi tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan ve depolanan yerler ile gaz dolum tesislerinin yakınında olamayacak

*Sanat kurumları, maden ocakları ve inşaat yerleri içerisinde veya yakınında genelev açılamayacak.

TAHSİLLİ İŞLETMECİ
Tüzüğe göre işletmecilerle müdürler, temel eğitim mezunu ve TC vatandaşı olmak zorunda. Şahısların yanı sıra şirketler de genelev kurabilecek; bunun için yönetim kurulu kararı gerekecek.

NATAŞALAR SINIRDIŞI
'Fuhuş Tüzüğü Tasarısı'nın 47. maddesi, fuhuş yapan yabancıların derhal sınırdışı edilmesini öngörüyor.

Tüzük, seks çalışanları için "gizlilik" ilkesini de koruyor. Buna göre komisyon kararı olmadığı sürece bu kişilerin kimlikleri açıklanamaz, basın önüne çıkarılamaz. Aksi davranışlar da "devletin gizli kayıtlarını ifşa" suçu işlemiş sayılacak. Tüzük, genelevlerin güvenliğini belediyelere emanet ediyor.

Genelevlerde özel güvenlik hizmetlerinin yürütülmesini sağlamakla belediyeler görevli olacak. Fuhuş mesleğini bırakmak isteyenlerin bu konuda samimi olup olmadıkları da kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak gizli denetimle tespit edilecek.

Ali Ekber ERTÜRK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır