kapat

29.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yükseliş 2001'e kalır
Borsanın ancak ve ancak yabancıların alımlarıyla 2001'de ciddi yükselişe geçeceğini söyleyen Ahmet Dedehayır, "İMKB 30 ve 50'ye yatırım yapan kazanır" dedi

Trilyonluk portföyü bulunan spekülatör Ahmet Dedehayır, borsanın orta vadede 2 cent seviyelerini taban yaptıktan sonra ciddi çıkış yaşayacağını söyledi. Çıkışın ancak yabancı yatırımcılarla mümkün olacağını belirten Dedehayır, Aylık ekonomi dergisi Power'a konuştu. Dedehayır, borsanın, 'repodan ve tevdiat faizlerinden çözülen parayla yükseleceğini, çıkışın yerli yatırımcıyla olacağını' ifade edenlerin hayal gördüğünü ileri sürdü. Dedehayır'ın Power'da yayınlanan söyleşisinden özet yayınlıyoruz.

* Endeksin seyri ne olur?

Endekste aşağı doğru yatay bir seyir bekliyorum. Dünya piyasalarında veya Türkiye'de çok olumsuz bir şey olursa kırılma olabilir. Ama bu sene sonunda olmasa da gelecek yıl borsada çok iyi ralli olacak. Orta vadeli projeksiyonuma göre endeks 2 cent seviyelerinde taban yaptıktan sonra ciddi yükselişe başlayacaktır. Çok katılımlı, çok iyi bir çıkış olacak diye tahmin ediyorum.

* Borsanın sonbahar döneminde yükselişe geçeceği tahmin ediliyor...

Bundan sonra biliyorsunuz, yeni halka arzlar var. THY, Erdemir, Tüpraş'ın ikincil arzı, Vakıflar Bankası. Bunlar büyük halka arzlar. Dolayısıyla bu yıl Ekim ayından başlamak üzere yılbaşına kadar bir ralli olması çok zor görünüyor bu şartlar altında. Ancak kağıt bazında hareketlerle Ekim'den sonra ufak ufak borsada yukarı doğru hareketlenme olur. Bir borsa, eğer kalkıp 1800'den 20 bin 600'lere kadar yükseldiyse, ondan sonra bu seviyeden tekrar 40 bin gibi bir seviyeye çıkması dünyada görülmemiş şeydir. Borsanın bunu hazmetmesi lazım.

* Endeksin iniş çıkışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İMKB, gelişmekte olan ve derinliği olmayan bir piyasa. Dolayısıyla manipülasyona çok açık bir piyasa. Ve her türlü habere çok sert tepki veriyor.

* Endeksin geleceği en son nokta nedir?

Borsa, uluslararası piyasalarda olumsuz bir durum olmazsa 2 centin altını görmez. Ama buranın altına inerse de anormal bir süpriz gibi değerlendirilmemeli. Çünkü bu düzeltme hareketidir.

Spekülasyonsuz borsa olmaz
* Spekülatörlerin borsada iniş çıkışlara neden olduğu söylenir. Yani siz borsada ne kadar etkilisiniz?

Spekülatörler borsanın can damarıdır. Manipülatörler de parazitleridir. Onun için bu ikisini çok iyi tanımlamak gerekiyor. Birbirinden kesin çizgilerle ayır etmek lazım. Manipülasyon dünyanın her yanında yüz kızartıcı bir suçtur. Buna mukabil spekülatörsüz borsa, meyvesiz ağaca benzer. Borsada spekülasyon olacak! Olmak zorunda! Borsa spekülasyon yeri.

Spekülasyon olmayan bir borsa olabilir mi? Dünyanın en büyük spekülatörleri fon kuruyor, Soros gibi... Ama biz de isme fon kurulamıyor. İnsanların bilinçlenmesi lazım. Spekülasyon olmadan borsa olursa, orası borsa değildir. Ama bakın manipülasyon kesinlikle olmamalı.

* Spekülatörler günlük hareketlerle kazanıyor mu?

Ben bizim borsada günlük hareketlerle para kazanan kimse olduğu kanaatinde değilim. Borsada ancak malı alıp tutarsınız, kazanırsınız. İMKB tek yönlü bir borsa çünkü.

* Aldığınız kağıdı en az ne kadar elinizde tutarsınız?
Ben en az üç ay elimde tutarım, normal vadesini de dokuz ay düşünürüm. Şu anda orta vadeli yatırım yapmak çok iyi.

Uzun vadeli düşünmek şart
* Siz yatırımcılara ne önerirsiniz?
İyi analiz ederek İMKB 30 ve İMKB 50 içinde bulunan ve yabancıların geldikleri zaman yatırım yapacakları şirketlerin hisse senedini seçin, alın. Bunlardan önümüzdeki bir buçuk sene içinde çok daha iyi paralar kazanabilirsiniz. Ama yarın kazanacaksınız diye birşey yok. Böyle olabilir mi? Mümkün mü? Borsa neyle çıkar, para girişiyle yükselir. Yatırımcılar mal almışlarsa bu saatten sonra satmamaları lazım. Fakat yeni mal alacak yatırımcının iki kere düşünmesi lazım. Bu borsa bugün alıp yarın kazanma yeri değil. Borsa yatırım yeri. İnsanlar ya cidden çok iyi yönetilen fonlara, ya da portföy yönetimlerine paralarını emanet etmeliler. Kendileri de karar verecekse çok iyi analiz ederek ve uzun vadeli perspektifle bakmalılar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır