kapat

23.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Diyanet'in mücadelesi irticayla
İslam araştırmacısı İsmail Nacar, Diyanet İşleri'nin çıkışının desteklenmesi, ama aynı zamanda tarikat ve tasavvuf zihniyetinin sorgulanması gerektiğini söyledi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, İslam dünyasına demokrasinin gelmesi için Türkiye'nin görev üstlendiğini açıklamasından sonra araştırmacılar da tartışmaya katıldı. Araştırmacı İsmail Nacar, Diyanet'in çıkışının desteklenmesi gerektiğini söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Diyanet İşleri, irticayla mücadele konusunda iyi çalışıyor. Bir İslam rönesansı şart, ama bu rönesans nezir, nebi, resul gibi peygamberlik sıfatlarıyla yola çıkan çıplak uyarıcılarla olmaz. Diyanet'in bu son çıkışı, bu çevreleri rahatsız ediyor. Çünkü ellerinde olan meydanlar, Diyanet'e geçecek. Onun için devletin Anayasal bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu çıkışını hepimiz elbirliğiyle desteklemeliyiz."

"Rönesanstan kastım, reform anlamında değildir. Aşağı yukarı 25-30 yıldır söylediğim 1400 yıllık saltanat yönetimleri ile, tarikatların himayesinde gelişmiş olan bir kültür var. Bu kültürün çağdaş akıl, bilim ve Kur'an açısından sorgulanması gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde ortaya gelecek olan olay, tıpkı bir zamanlar Batı'da olduğu gibi bir İslam rönesansı olacaktır."

TARİKAT KÜLTÜRÜ
"Sık sık vurguladığım gibi, İslam'ı ve İslam dünyasını bu içinden çıkılmaz noktaya getiren tasavvuf ve tarikat kültürüdür. Çünkü tasavvuf ve tarikat kültürüne göre bilim; akılla değil, Allah tarafından velinin kalbine ilhamla gelir ve öyle elde edilir."

"Bu anlayış, Kur'an'ın kendisine ve bilimin kurallarına aykırıdır. Hazreti Peygamberden itibaren akıl, en ön planda tutulduğu için İslam dünyası bilimsel konularda, sosyal hadiselerde çok parlak bir dönem yaşamıştır. Bu hicri 1, 2, 3 ve 4. asra kadar devam etti. Ne zaman ki, akıl İmam Gazali ile birlikte ikinci plana itildi, İslam dünyasının inhitad (gerileme) dönemi başladı. O dönem hala süratle devam ediyor. Onun içindir ki, Türk kültürüne sızmış bu tarikat ve tasavvuf geleneğini sorgulamak lazım."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır