kapat

23.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sendikalı işçi çok, ancak toplusözleşme yapan yok
3 milyon 86 bin sendikalı işçi var ancak sadece 1.2 milyonu için toplusözleşme yapılıyor. Çünkü emekliler ve işsizler de üye görünüyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 10 sendikanın üye sayısının yüzde 10 barajının altında kaldığını ve toplusözleşme yetkisini kaybettiklerini açıklaması bakanlık ile işçi kendikalarını karşı karşıya getirdi. Bakanlığın, çalışma hayatı istatistiklerine göre, 1999 ve 1998'de toplusözleşme yapılan sendikalı işçi sayısı, 1 milyon 200 bin civarındayken, sendikalı işçi sayısı 3 milyon 86 bin olarak görülüyor. Yaklaşık 2 milyonluk fark ise ölüm, emeklilik ya da işten ayrılma nedeniyle, sendika hakkını kaybeden ancak, sendika üyeliği silinmeyen işçilerden kaynaklanıyor.

"YENİ YASAYA AYKIRI"
Çalışma Bakanlığı yetkilileri, Sendikalar Yasası'na göre son 6 aylık veriler baz alınarak hesaplama yapılması gerektiğini ancak, çeşitli nedenlerden dolayı sendika üyeliği hakkını kaybetmiş kişilerin, halen sendika üyesi göründüğünü belirterek, "Üyelik vasıflarını kaybetmiş olanları kayıtlardan düştük. Temmuz ayı istatistiklerinde bu durumda yaklaşık 500 bin kişi belirlendi. Bu sayı ileriki dönemlerde daha da artabilir" dediler.

Türk-İş Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, sendikalarda yüzde 10 baraj uygulamasını aba altından sopa göstermek olarak nitelendirdi. Yaklaşık 14 yıl benzer bir uygulama görülmediği halde, Temmuz ayı istatistiklerinin bu şekilde açıklanmasını çok ilginç olarak değerlendiren Kılıç, "Çalışma Bakanlığı, Yaşar Okuyan'dan ibaret değil. Her kurum gibi Çalışma Bakanlığı'nın da devamlılığı vardır. Yeni çalışma yasası tasarısında yüzde 10 barajını kaldırmak isteyen bir bakanlık, nasıl oluyor da yüzde 10 barajını bahane ederek, sendikaların toplusözleşme hakkını elinden alır? Şimdiye kadar akılları neredeydi?" diye konuştu.

Kılıç, Türk-İş'in yüzde 10 barajının kaldırılmasına karşı olduğunu, barajın kaldırılması halinde çalışma hayatını 12 Eylül öncesi, sarı sendikacılık olarak adlandırılan ve işyeri sahipleri tarafından kurulan güdümlü işçi sendikalarının dolduracağını iddia etti.

Taraflar ne dİyor?
Türkİye'de toplam 4 milyon 521 bin 81 işçiden 2 milyon 468 bin 591'i sendikalı. Yeni uygulamayla biri bağımsız, diğerleri üç büyük işçi konfederasyonuna bağlı 10 sendika, yüzde 10 barajını geçemiyor. Bu sendikaların toplam üye sayısı 148 bin 569. Bu sendikalar Türk-İş'e bağlı TÜMTİS, Koop-İş, DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Gıda-İş, Tümka-İş, Basın-İş, Sosyal-İş, Nakliyat-İş ile Hak-İş'e bağlı Öz Ağaç-İş ve bağımsız Banksisen.

Sözkonusu sendikaların daha önce yaptıkları toplusözleşmeler yürürlükte olacak, ancak yılın ikinci yarısında süresi bitecek toplusözleşmeleri yenileme yetkileri olmayacak.

Çalışma Bakanlığı
* Sendikalı işçi sayısı 3 milyon 86 bin olarak görülüyor.

* Ancak, 1999 ve 1998 yıllarında 1 milyon 200 bin işçi için toplusözleşme yapılmış.

* Ölüler ve emeklilerin üyeliği silinmemiş.

* Temmuz ayında üyelik vasfını kaybedenlerin sayısı 500 bin kişi.

İşçi sendikaları
* Bakanlık aba altından sopa gösteriyor.

* 14 yıldır böyle uygulama yokken akılları başlarına şimdi mi geldi?

* Bakanlık yeni çalışma yasası tasarısında yüzde 10 barajını kaldırmak istiyorken bu uygulamanın nedenini açıklasın.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır