kapat

23.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Görevini yap!
Trafik polisinin, kendi makam şoförüne ceza kesmesini engelleyen İngiliz Bakan Jack Straw'u halktan medyaya, sivil toplum örgütlerinden muhalefete kadar herkes suçluyor. "Bakan, kendine bağlı bir teşkilatın işleyişini engelliyor" deniliyor

İçişleri Bakanı'nı, Başbakan'la olan toplantısına yetiştirmek için otomobili son sürat kullanan makam şoförü mü, yoksa şoföre "hız yapması"nı söyleyen Bakan Jack Straw mu suçlu?...

Straw'un bulunduğu otomobilin 165 km. hızla giderken polis tarafından çevrilmesi ve şoförün ceza almadan yola devam ettiğinin açıklanmasının üzerinden 48 saat geçmedi ki, İngiltere'de Bakan Straw'a tepki çığ gibi büyüdü. Halk, otomobil cemiyetleri, medya ve muhalefet, trafik yasasının en büyük savunucusu olmakla övünen İçişleri Bakanı'nı "şoförünü kayırmakla" suçluyor.

BAŞBAKAN DA OLSA
Başbakanlığa bağlı özel bir polis olan makam şoförünü mahkemeye vermek isteyen Smyth "Yasaları koyan bir merci, yasalara uymak zorundadır. Arabanın içinde başbakan Tony Blair de olsa farketmez. Polis ceza kesmekle, Bakan da yasaları uygulayanların önünü kesmemekle yükümlüdür" diye konuştu. Polis Federasyonu, Otoyollarda Kazaları Önleme Derneği ve Kraliyet Otomobil Klübü (RAC) de şoförün en az bir hafta ehliyetinin alınmasını ve 800 milyon TL. cezaya çarptırılmasını istedi.

ASIL SUÇLU BAKAN
Muhalefetteki Muhafazakar Parti mensubu Parlamento Başkanı John Redwood "Straw halktan özür dilemeli. O, yasaların üzerinde bir insan değildir. Şoför ceza alana kadar olayın peşini bırakmayacağız. Asıl suçlu, şoförüne Başbakan'la buluşacağı için sürat yapması yönünde emir veren Bakandır. Sağduyulu bir Bakan, şoförü hızlı gitse bile yavaşlaması yönünde ona talimat verirdi. Sayın Bakan ise adeta suçu özendirmek için her şeyi yapmış..."

Straw'a yüklenmeye devam eden İngiliz basını da dünkü manşetlerinde şoföre cezayı kestiler! "Görevinden alınsın, trafikten men edilsin, 800 sterlin (800 milyon lira) ceza ödesin.." ifadeleri kullanıldı. Kısa bir süre önce otomobiliyle 140 kilometre hızla gittiği için ehliyeti 1 aylığına alınan ve 200 Sterlin para cezasına çarptırılan Jorge Sousa adlı bir vatandaş ise, Straw'un şoförünü örnek göstererek cezasının azaltılması için dava açtı.

Avon ve Somerset bölgesi polisi ise bir açıklama yaparak Jack Straw'un içinde bulunduğu arabanın Jaguar olmayıp Vauxhall Omega olduğunu belirtmekle yetindi.

AMBULANSA BİLE CEZA
İngiliz trafik yasalarına göre polis, itfaiye ve ambulans çok özel durumlarda kırmızı ışıkta durmadan geçebilir ve hız yapabilir. Ancak bu durumlarda bile trafik polislerine ceza kesme yetkisi veriliyor.

Kesilen ceza mahkeme kararı ile özel durum olduğu ispat edilirse ertelenebiliyor. İngiltere genelinde günde ortalama 150 sürücüye aşırı hız ve tehlikeli araç kullanmaktan ceza kesiliyor.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır