kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
3 bin ton domuz yağını kim kullandı
Ünal, Türkiye'de tüketilen 3 bin ton domuz yağının nerelerde kullanıldığını hükümete sordu

FP Karaman Milletvekili Zeki Ünal, Türkiye'de yılda 3 bin ton domuz yağı tüketildiğini öne sürerek bu yağın nerede tüketildiğini sordu. Ünal, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp tarafından cevaplandırılması istemi ile Meclis Başkanlığı'na verdiği önergesinde, öncelikle Türkiye'de 3 bin ton domuz yağı tüketildiği iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

YAĞ NE OLDU?
Resmi kayıtlarda 1999 yılında 10 bin ton domuz yağı ithal edildiğine dair bilgi bulunduğunu kaydeden Zeki Ünal, iç üretimle sağlanan 2 bin 990 ton domuz yağının elde edildiği çiftliklerin açıklanmasını istedi.

Zeki Ünal, bakana, "Üç bin ton domuz yağı hangi sektörlerde tüketilmekte ve ne tür gıda ve yiyeceklerde kullanılmaktadır. Domuz yağı ve etinin gıda tüketiminde kullanılması insan sağlığı ve dini inanç açısından ele alınarak Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?" sorusunu da yöneltti.

ÖZELLİKLERİ
Domuzlarda deri bulunmadığı için derinin görevini "yağ" tabakası üstleniyor. Bu yüzden diğer hayvanlarda bulunmayan bir çok özelliği taşıyor.

Bu özellikleri ise bir çok sektörde onu vazgeçilmez kılıyor. Gıda sektöründe en fazla salam ve sosislerin yapımında kullanılıyor. İlaç ve kozmatik sanayileri domuz yağının tercih edildiği diğer sektörler.

Burada krem ve rujlarda kıvamın tutturulmasını sağlıyor. Domuz yağının kullanıldığı başka bir alan ayakkabı sanayi ve motor yağı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır