kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Köşk'e gerekçeli iade
YÖK, listeleri aynı sıralama ve gerekçesiyle Köşk'e sunacak. Gerekçede sıralamanın "keyfi" değil, gizli oylamanın sonucu olduğu gösterilecek

CUMHURBAŞKANI Sezer'in, 22 üniversite-nin rektör adayları listesini YÖK'e iade gerekçesinde yer alan iki isteğinden biri gerçekleşecek, diğeri ise gerçekleşmeyecek. YÖK, Sezer'in istediği gibi her üniversite için ayrı yazı gönderecek, ancak başta 9 Eylül olmak üzere 22 üniversitenin rektör adayları listesinde değişiklik yapılmayacak. YÖK, listeleri aynı sıralama ile Köşk'e yeniden sunarken, bir de gerekçe yazısı gönderecek. YÖK'ün ayrı ayrı yazı göndermesi, sorunlu üniversitelerde rektör atamalarının gecikmesi durumunda bile sorunsuz üniversitelerde yeni rektörlerin zamanında göreve başlamasını sağlayacak. Üniversite çevrelerinde "22 üniversitenin birden rektörsüz kalması yerine 9 Eylül ve belki bir-iki üniversitenin daha bir süre vekaletle yönetilmesi bugün için bulunabilecek en iyi ara çözüm" değerlendirmesi yapılıyor. Sezer'in 21 üniversiteye rektör atamasını yapsa bile, liste değişmediği takdirde 9 Eylül Üniversitesi'ne ilişkin yazıyı yeniden YÖK'e geri göndermesi bekleniyor.

GEREKÇE METNİ
YÖK'ün geçen Pazartesi günü yaptığı toplantıda rektör adaylarının isim ve sıralama değişikliği yapılmadan Sezer'e yeniden sunulması eğilimi ağırlık kazanmış, bu eğilim doğrultusunda bir de gerekçe metni hazırlanması kararlaştırılmıştı.

YÖK, bugün toplanarak taslak niteliğinde önceden hazırlanan gerekçe metninde son rötuşlarını yapacak. Edinilen bilgiye göre, gerekçede adaylarda değişiklik yapılmamasının "direnmek olarak algılanmaması" isteniyor ve yasaya göre daha önce Sezer'e sunulan listeyi yeniden oylama haklarının bulunmadığı anlatılıyor. Gerekçede sıralamanın "keyfi bir karar" değil, gizli yapılan oylamanın sonucu olduğu da kaydediliyor.

2547 sayılı YÖK Kanunu'na göre rektör atama prosedürü anlatılıyor. Gerekçe metninde "Rektör seçimi üçlü zincir şeklindedir. Birinci zincirde üniversiteler gizli oyla 6 adayı seçerler. YÖK'e gönderilen 6 aday, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 13. Maddesi'ne göre, 3'e indirilir. YÖK Genel Kurul üyeleri gizli oyla bunu belirlerler. YÖK aday sayısını 3'e indirdiği oylamada, katılımcıların yarısından bir fazla oyla kararı alır. Üç adayın ismi Cumhurbaşkanı'na gönderir. Cumhurbaşkanı da taktir yetkisini kullanarak birisini rektör olarak atar" deniyor.

DANIŞTAY KARARI
Gerekçede ayrıca, Danıştay'ın bu konuda daha önce vermiş olduğu 1999/3782 numaralı karar bulunduğu belirtiliyor. Danıştay'ın kararı da metne eklenecek.

Şu ifadeler yer aldığı öğrenildi: "Sezer'e sunulacak üç rektör adayını belirlerken YÖK teşkilatı ve çalışma usulleri yönetmenliğinin bir maddesinin değiştirilmesi hakkındaki yönetmeliğin rektör adaylarını belirleme başlıklı 42. maddesinde öngörülen usule uyması nedeniyle, gizli oylama sonucunun yargı kararıyla denetlenerek, kurulun takdir hakkını ortadan kaldıracak bir karar verilmesi mümkün değildir."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır