kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Serinlemenin bilançosu 42 ölü
En sıcak yaz ayının Çukurova'daki bilançosu ağır oldu. Son 1.5 ayda Adana'da 42 kişi hayatını kaybetti

Su kanallarına girmek yasaklandı, yine de 15 kişi boğuldu. Toplam 14 kişi de uyurken damdan düştü

Cukurova'da hava sıcaklığının artmaya başladığı haziran ayı başından 15 Temmuz'a kadar geçen 1.5 aylık sürede sıcaklara bağlı olarak 42 kişi hayatını kaybetti. Boğulma olaylarının artması üzerine Adana Valiliği, sulama kanallarına girilmesini yasakladı. DSİ, kanalların kenarına "Yasak" levhası astı, polis ve jandarma ekipleri kanallara girenlerin ceza olarak elbiselerini aldı. Ancak yine de çocukların suya girmesi engellenemedi.

İl merkezinde serinlemek için sulama kanalına, baraj gölüne ve havuzlara giren 15 kişi boğularak hayatını keybetti. Yetkililer, özellikle küçük yaştaki çocukların suya girmemeleri konusunda anne ve babaların duyarlı olması gerektiğini, aksi halde ölümlerin önüne çok zor geçileceğini belirttiler.

DAMDAN DÜŞENLER
Ölümler arasındaki bir başka yüksek oran da damdan düşenler. Özellikle Güneydoğu'da, sıcakların etkisiyle herkes damlarda yatmayı tercih ediyor. Yaz aylarında yataklar damlara taşınıyor ve gece damda geçiriliyor. Sıcak nedeni ile gece yattıkları damdan ve evlerinin penceresinden düşen 14 kişinin can verdiği belirtildi.

KALPLERİ DAYANAMADI
Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Pişkin, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye başladığı günden itibaren tüm sağlık kurumlarının alarma geçirildiğini, vatandaşların uyarıldığını belirterek, buna karşın çoğu yaşlı 13 kişinin aşırı sıcağa bağlı kalp yetmezliği, tansiyon, astım hastalığına yenik düştüğü söyledi. Sıcağa bağlı salgın hastalıkların artmasından korkulduğu için sağlık ekiplerinin 24 saat görev yaptığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Alper Pişkin, "Tüm uyarılarımıza rağmen sıcağın ve nem oranının en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkan, önlem almayan vatandaşlarımızın ölüm olayı bizleri üzdü" diye konuştu.

KANAL BOYUNA DEVRİYE
Boğulma olaylarına karşı, sulama kanallarının kıyısına DSİ tarafından, "Suya girilmesi tehlikeli ve yasak" tabelası asıldı. Bölgelerinde sulama kanalı bulunan karakollar, öğle saatlerinde kanal boylarında devriye gezerek çocukları engellemeye çalıştı. Hatta birçok polis ekibinin, çocukların suya girmesini engellemek için elbiselerine el koyduğu görüldü. Tüm bu uyarılara ve yasaklamalara rağmen çocuklar, bunaltıcı sıcaklarda biraz olsun serinlemek için suya girmeyi sürdürdü.

Temel EREN - NAZAN ERDEM


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır