kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Suçu, "Lirik Tarih" için izin almamak
Sanatçı Yekta Kara'nın haksız kazanç sağladığı iddiaları üzerine açılan soruşturmanın yarattığı tartışmalar dün de devam etti

L!irik Tarih" eseri üzerindeki tartışmalar sürüyor. Dört yıl önce Habitat etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan ve o günden bu yana özel günlerde sahnelenen eserden İstanbul Devlet Opera Ve Balesi Genel Müdürü Yekta Kara'nın haksız kazanç sağladığı iddiaları üzerine açılan soruşturmanın yarattığı tartışmalar dün de devam etti. Kültür Bakanlığı yetkilileri, açılan soruşturmanın en kısa zamanda sonuçlanacağını belirtirken, eserde rol alan sanatçılara Kültür Bakanlığı tarafından izin verildiği, ancak İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Yekta Kara'nın izin almadığı belirtildi.

TEFTİŞ KURULU DEVREDE
Bakanlık yetkilileri eserin sanatsal boyutuna karşı olmadıklarını ancak ortada bir haksız kazanç iddiasının bulunduğunu ve bunu araştırdıklarını belirttiler.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ise, tartışmayla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Lirik Tarih Gösterisi"nin İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist, orkestra, koro, bale ve teknik personelinin katılımıyla ve kurum dışından takviyelerle gerçekleştirildiği vurgulandı.

Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu, kendisine ve basına yansıyan şikayet başvurularının ardından İstanbul Devlet Operası ve Balesi Müdürü Yekta Kara'nın Lirik Tarih Gösterisi adlı etkinlikle ticari kazanç sağladığı, devletin resmi sanat kurumunu ticari amaçlarına alet ettiği, kişisel hırs ve çıkarları yüzünden kurumu kötü yönettiği ve adeta kişisel holdingi haline dönüştürdüğü iddiaları üzerine soruşturma başlatmıştı.

YASAYA AYKIRI
Kurul, 1996'dan bu yana gerçekleştirilen gösterilerde, sağlanan sponsorluk ücretlerinin Yekta Kara'nın eski eşi Ali Taygun'a ait Protel Limited Şirketi'nde toplandığını, Taygun'un ise gösteriler için firmasına ne kadar para ödendiğini açıklamadığını tespit etti.

Kurul'a göre Yekta Kara'nın 22 Mart günü gerçekleşen gösteri için aldığı ücreti açıklama gereği duymaması, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ni şaibe altında bıraktı. Kara'nın ücretini direkt İş Bankası'ndan aldığını beyan etmesine rağmen Türkiye İş Bankası Lirik Tarih Gösterisi için Protel Şirketi'ne 250 bin Dolar ödendiğini ve Ali Taygun ile Yekta Kara'nın ücretlerinin de bu miktar içinde olduğunu belirtti.

Elif ERGU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır