kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kamu halka arzda daha iyi
Garanti Yatırım İcra Kurulu Üyesi Metin Ar, kamu sektörünün halka arzda daha başarılı olduğunu ve uygulanan teknikler nedeniyle yatırımcıları memnun ettiğini söyledi

Kamu tarafından yapılan İş Bankası ve Tüpraş'ın halka arzında yatırımcıların iyi kazançlar elde ettiğini vurgulayan Garanti Yatırım İcra Kurulu Üyesi Metin Ar, para kazanan yatırımcının kamunun bundan sonra yapacağı satışlara da ilgi göstereceğini söyledi.

* Kamunun yapmış olduğu halka arzlar neden daha başarılı?

Kamunun yaptığı tüm halka arzlarda bir başarı söz konusu. Örneğin, yüzbinlerce yatırımcı önce İş Bankası'ndan, sonra da Tüpraş'tan para kazandı. Dolayısıyla o parayı kazanan yatırımcı kamunun satacağı diğer satışlara da büyük ilgi gösterecektir. Kamu, yeni arzlarda da eminim iskontolu, avantajlı, halka para kazandıracak yöntemlerle iş yapacaktır. Onun sonucunda bir dahaki halka arza yine gelecektir.

* Piyasa çok kötü diyorlar ama halka arzlar son hızıyla devam ediyor. Çelişkili değil mi?

Türk sermaye piyasalarının kaliteli halka arzlara ihtiyacı var. 10, 20, 30 milyon dolarlık halka arzlarda bir kısım yatırımcı bir hisseden çıkıp öbürüne geçiyor ve bu da spekülasyon kağıtlarını artırıyor. 1 milyon doların altındaki halka arzların piyasaya faydalı olacağını zannetmiyorum. Ak Enerji, Turkcell, Zorlu büyük halka arzlar. Olursa THY, Vakıflar Bankası, Petkim'in halka arzları borsayı derinleştirecek ve kuvvetlendirecektir.

* Bu anlamda halka arzlarda biraz frene basma zamanı gelmedi mi?

Uluslararası yatırımcılar para yatıracakları halka arzlarda gelmedi, yatırmayacağı arzlarda geldi. 10, 20, 30, 40 milyon dolarlık halka arzların aslında çok önemi yok. Yapılsa da olur, yapılmasa da. Ama 100, 200, 300 milyon dolarlık halka arzlar hem sermaye piyasasının genelini hem de borsamızı çok olumlu etkileyecektir.

* Piyasa ne zaman canlanacak?

Türk piyasasında faiz oranları da, borsa da en fazla siyasi istikrara güvenden etkileniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra siyasi istikrarsızlıklar olmasaydı şimdi biraz daha rahat bir konumda olabilirdik. Siyasi tedirginliğin hisse senedine ve bonoya yatırım yapan yabancıları beklemeye yöneltti. Dolayısıyla yılsonuna kadar hem faiz hem de borsa cephesi yatay bir seyir izleyecek. 2001'in başında, yabancı yatırımcılar yeni yatırım politikaları çercevesinde 'İki yıldır iyi gidiyor. Hedefler de tuttu' derse İMKB'ye gelebilirler. Ama önümüzdeki altı ayda çok önemli bir çıkış beklemiyorum.

Bilgisayar elektriksiz çalışmaz
* Enerji şirketleri borsayı tercih etmeye başladı.Neden?

Halka açılmamış enerji gruplarının, holdinglerin enerjiyle ilgili faaliyetlerinin henüz ciddi kârlar yaratmasa da halka arzlarda uluslararası piyasalardan önemli kaynaklar elde edebilir. Koç'un, Sabancı'nın, Enka'nın, Çolakoğlu'nun vs. bu konuda ciddi çalışmaları var. Birkaç yüz megavatın üzerinde elektrik üreten kuruluşların büyük bir iştah yaratacağını, dolayısıyla yeni taze para getireceğini düşünüyorum. Bu nedenle şirketlerin bir an önce borsaya gelmelerini tavsiye ederim.

* Enerji şirketlerinin Türkiye için önemi nedir?

Türkiye'nin gelişim için güçlü enerji üretimine ihtiyaç var. Şirketler, internet işine ne kadar önem veriyorsa, elektrik ve enerji üretimine de önem vermeli. Çünkü normal bir termik santralde elektrik üretmenin enerji verimliliği yüzde 35'tir. Yani üç birim elektriğin ancak bir birimini kullanabilirsin. Üretilen elektriğin önemli bir kısmı kaybolur. Yani dört koyar bir alırsınız. Bu noktada özel sektörün yaptıkları dikkat çekiyor. Elektrik üreten şirketler ise üretimi tüketimin olduğu yerde yapıyor. Dolayısıyla nakilden kaynaklanan kayıp olmuyor. Yanii yüzde 35 olan verimlilik yüzde 70'e çıkar. Devletin ürettiği ve sattığı elektrikte dört koyar bir alırsınız, diğerinde dört koyar üç alırsınız. Bu tür şirketlerin sayısı artmalı. Hem şirketler için kârlı hem de daha kaliteli enerji üretilir.

* Yani enerji üretimi internet yatırımı kadar önemli Türkiye'de.

Elektrik olmadan bilgisayar çalışmıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır