kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tesadüfen devrim yaptı
Shawn Fanning kazara devrim yaptı. Arkadaşının şikayeti üzerine bu genç, MP3 formatlı müzik dosyalarını internetten bulan yazılımıyla, 10 milyar dolarlık bir endüstriyi tehdit ediyor

Shawn Fanning, sıradan pek çok insan gibi yaşarken, aslında istemeden dünyayı ilgilendiren bir başarıya imzasını attı. 19 yaşındaki genç, geliştirdiği yazılımla, dünya çapında 10 milyar dolarlık bir endüstriyi tehdit eder hale geldi. 1998'in sonlarına kadar Fannig diğerleri gibi sıradan bir bilgisayar öğrencisiydi. O güne kadar Windows işletim sistemiyle çalışan herhangi bir program da yazmamıştı. Oda arkadaşı, bilgisayarının CD kalitesinde müziği taşıyan MP3 dosyalarını bulmakta zorluk yaşadığını anlatana kadar yazılıma karşı bir ilgi de duymuyordu. İnternet üzerinde MP3 dosyası bulmak için avcı gibi çalışmak gerekiyordu. Çünkü bu siteler, plak şirketleri tarafından takip ediliyor, bulunuyor ve birkaç saat içinde kapatılıyordu.

The Independent gazetesinin haberine göre Napping, arkadaşına yardım etmek için, internetteki takma adı olan, Napster adında ilk programını yazdı. Napster, tamamlandığı ve 1999'un Ocak ayında internette yeraldığı zaman sihir olarak nitelendirildi. Bu yazılım, kullanıcı bilgisayarıyla internete bağlandığı zaman, MP3 dosyalarını bilgisayardan yükleyebilmeye olanak sağlıyordu. En önemlisi de ne Napster programını kullanmak ne de MP3 dosyalarını yüklemek için herhangi bir ücret talep edilmiyordu.

NAPSTER NEYE YARIYOR?!
Napster aslında MP3 dosyalarını depolama görevinden çok bir arama makinesi görevini görüyor. Herhangi biri bu servise bağlandığı zaman, bilgisayar kendinde bulunan MP3 dosyalarının listesini artist ve şarkı isimleriyle birlikte Napster'a gönderiyor. Bir başkası merkeze, kimin elinde istediği müzik dosyası olduğuna dair bir soru gönderdiği zaman, Napster, internet adresleriyle birlikte istediği parçaların listesini arayan kişiye gönderiyor.

Evde standart bir modem ile 3 dakikalık MP3 dosyası 10 dakikada yüklenebiliyor. 45 dakikalık standart bir albüm ise bir kaç saat alabiliyor. Ancak bunun için hiç para ödemeniz gerekmediği düşünülürse hiç önemi yok.

Bu durumda iki sonucun ortaya çıkması kimse için sürpriz olmamalı. Bunlardan ilki, müzik endüstrisinin gelirlerinin birdenbire kesilecek olması, ikincisi ise Napster hizmetini alanların hergeçen gün artması. Bugüne kadar 20 milyon kullanıcının Napster yazılımını kullandığı belirtiliyor.

Nur ÖZTÜRK İLK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır