kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turizmde altın yılı yakaladık
Turizmde 1998 yılı rakamları geride kaldı. Yılın ilk altı ayında 3 milyon 903 bin turist Türkiye'yi ziyaret etti

Turizmde altın yıl olan 1998'in rakamları yakalandı. Bu yılın ilk altı aylık rakamlarına göre Türkiye'ye 3 milyon 903 bin turist geldi. Geçen yılın ilk altı ayına göre gelen turist sayısında yüzde 28'lik bir artış yaşandı. Altın yıl olarak kabul edilen 1998 rakamlarının da yüzde 0.46 üzerine çıkıldı. İlk altı ayda Türkiye'ye 3 milyon 903 bin turist geldi. Bu rakam 1999'da 3 milyon 42 bin, 1998'de de 3 milyon 875 civarında idi.

İNGİLİZ YERİNE İRANLI
Türkiye'ye gelen turistlerin kimliğinde değişiklik yaşanıyor. Turizm pastasında en büyük paya sahip olan Almanlar'ın sayısında 1998'e göre yüzde 4.68, BDT turistlerinde yüzde 11.4, İngilizler'de yüzde 10.3, Fransızlar'da yüzde 9.9 azalma oldu. İlk altı ayda en büyük düşüş yüzde 41.3 ile Romenlerde yaşandı. İtalyanların sayısı da 1998'e göre yüzde 33.6 azaldı.Buna karşılık Yugoslav ve İranlı turist sayısında önemli artışlar oldu. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Bodrum iyi gidiyor. Fethiye, Marmaris ve Kuşadası'nda sıkıntı var. Çünkü turistler artık beton yığınlarına gelmiyor. Ege, düzensiz yapılaşmasının cezasını çekiyor. Ancak bu yıl hedeflerimize ulaşacağız" dedi.

Tercihler de değişti
Bu arada turistlerin tercihleri de değişiyor. Eskiden sadece Antalya'ı bilen Alman ve Rus turistler, artık Marmaris ve Bodrum'a da geliyor. Antalya'ya da Polonyalı, Romen ve İngiliz turistler gelmeye başladı. İtalyan ve Fransızların egemenliğindeki Bodrum'u ise Ruslar ve İngilizler tercih ediyor. İngiliz ve Hollandalılar'ın egemenliğindeki Marmaris ve Fethiye'ye ise artık Almanlar da geliyor. Tercihlerin değişmesinde, bazı bölgelerdeki sıkışıklığı dağıtmak için çaba harcayan seyehat acentelerinin rolü büyük. Karadeniz, Kapadokya ve Güneydoğu'yu ziyaret eden turistler ise hala Fransız, ABD, Japon ve İtalyan'lar.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır