kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Hata ettik, gitme Bill'
Barak ve Arafat "Uzlaşamıyoruz" blöfü çekince, Clinton da "Ben gidiyorum" dedi. Clinton'ın ciddi olduğunu anlayan liderler, "Siz yokken de biz görüşebiliriz" diyerek çark etti

Camp David'de Amerika Başkanı Bill Clinton'ın arabuluculuğuyla yürütülen Ortadoğu görüşmelerinin perde arkasında ilginç gelişmeler yaşandı. "Görüşmeler koptu, liderler dönüyor" açıklaması yapılırken İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin lideri Yaser Arafat, hatalarının farkına varıp geri adım attı. Beyaz Saray, Çarşamba gecesi yerel saatle 23.00'te görüşmelerin koptuğunu açıkladı. Müzakereler basına kapalı yapılmış olmasına rağmen bu haber kimseyi şaşırtmadı. Çünkü 9 gün 9 gece boyunca medyaya hiç de iyimser haberler sızmıyordu.

Gerek Barak, gerekse Arafat, sürekli olarak pazarlıkları yarım bırakıp çekip gitmekle tehdit ediyordu. Clinton da aynı şeyi yaptı. Blöf mü bilinmiyor ama işe yaradığı ve görüşmeleri yeniden başlattığı kesin.

MEKİK DİPLOMASİSİ
Clinton, Japonya'da yapılan G-8 Zirvesi için önceki gün bu ülkeye gidecekti. O olmayacağı için görüşmelerin biteceğine de kesin gözüyle bakılıyordu. Clinton da Salı günü önce Barak'tan sonra da Arafat'tan pazarlıkları sürdüremeyeceklerine dair ayrı ayrı birer mektup aldı. Liderler mektuplarda birbirinden şikayet ediyordu. 9 gündür gecesini gündüzünü liderlere ayıran Clinton, son bir çabayla her ikisini tekrar ikna etmeye çalıştı. Çarşamba günü ikisi arasında bir mekik diplomasisi yürüttü.

Gece yarısına doğru Clinton kararını verdi. Basına Camp David'in başarısız bittiği açıklanacaktı. Ve yolculuk için hazırlıklarına başladı.

VE CLINTON GİDİYOR
Saat 23.00'da basın açıklaması yapıldı ve Clinton, Camp David'i terk etmek üzere kendisini bekleyen konvoya yöneldi. Clinton'ı uğurlamaya gelen Barak ve Arafat ise Başkan, "Artık gitmeye hazırız" deyince aldıkları kararın tehlikeli sonuçlara yol açacağını anladı. Ve Clinton'a onun yokluğunda görüşmelere devam edeceklerini söyledi. Clinton da hemen danışmanlara haber verip, bir açıklama yapacağını duyurdu. Gazeteciler 15 dakika sonra yani sabaha karşı 02.00 sularında Camp David yakınlarındaki bir ilkokuldaydı. Başkan Clinton, yorgun ama duygulu bir ses tonuyla görüşmelerin kendisinin yokluğunda da devam edeceğini duyuruyordu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır