kapat

21.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Suç işlenmeden suçlu bulunacak
İngiltere'de bilimadamları özel bir güvenlik sistemi geliştirdi. Bu sisteme göre suçlar daha işlenmeden tahmin edilecek ve suçlular yakalanacak

Son geliştirilen, bilgisayara dayalı bir güvenlik sistemi, suçlulara göz açtırmayacak. İngiltere'de, kısa bir süre içinde ilk kez denenecek olan sistem, "suç" daha işlenmeden "suçlunun" yakalanmasına dayanıyor.

Uzmanlar, suçluların suç işlemeden önce sergiledikleri tüm davranış biçimlerini bir bilgisayara yüklüyorlar. Bu bilgilere, ayrıca güvenlik kameralarının çektiği yüzlerce görüntü de ekleniyor.

SİNYAL VERİLİYOR
Daha sonra, market, mağaza, benzin istasyonları, banka gibi yerlerdeki tüm kameralar, merkezi bir sisteme bağlanıyorlar. Herhangi biri bankayı soymaya niyetlendiğinde, bu kişinin davranış biçimi ile görüntüleri kameralarca tespit ediliyor ve veri bankasındaki suçlu davranış modelleriyle karşılaştılıyor. Eğer tutarsa, bankaya giren bu kişinin potansiyel soyguncu olduğu sinyali veriliyor. Sinyal bankaya gönderiliyor. Ve şüpheli gözaltına alınıyor.

Hükümet, Bristol Üniversitesi profesörlerinden Dr. Tom Roscianko'nun yürüttüğü bu projeye büyük önem veriyor. Sistemin başarı sağlayacağından emin olduğunu dile getiren Roscianko, 1998'de Londra'nın Newham kentinde kullanılan benzer bir güvenlik yöntemiyle suç oranında yüzde 35'lik bir azalma görüldüğünü belirtiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır