kapat

21.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Yıllık izin dönemi başlıyor...

Sıcakların yavaş yavaş, kendini belli etmeye başladığı, Milli Futbol Takımımız'ın çeyrek finale kaldığı, üniversiteye giriş sınavlarının yapıldığı, okulların da tatile girdiği şu günlerde, tatil hazırlıkları da başlamış durumda.

İzin konusunda en zor olanı, kendi adına bağımsız çalışanların durumu. Bunlar, her zaman olduğu gibi kendilerinden izin almak zorunda olduklarından ve kendilerine kolay kolay izin veremeyeceklerinden, önceki yıllarda olduğu gibi, ya hafta sonlarına sıkıştırarak ya da en fazla 8-10 gün tatil yapabilecekler.

Memur ve işçiler
Devlet memurlarında izin yönünden durum basit. Hizmet süresi bir yılı doldurmayanların izin hakkı yok. 10 yıla kadar hizmeti olanlara 20 gün, 10 yılı dolduranlara ise 30 gün yıllık izin veriliyor.

İş Kanunu kapsamına giren tüm işçiler, yıllık ücretli izin hakkından yararlanırlar. Yıllık ücretli izine hak kazanabilmek için, İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gerekmektedir. Bir yıldan az çalışanlar yıllık ücretli izne hak kazanamıyorlar.

Yıllık ücretli izin süresi, işçinin hizmet süresi esas alınarak hesaplanmaktadır. Hizmet süresine göre yıllık ücretlinin izin hakkı aşağıdaki gibi;

Yukarıda belirtilen süreler asgari olup, bunun altında izin verilemez. Hizmet akitleri ya da toplu iş sözleşmeleriyle bu sürenin artırılması mümkün.

Yıllık izin
Yıllık ücretli izin, işveren tarafından bölünemez. Bu iznin devamlı bir şekilde verilmesi zorunludur. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan ücretli ve ücretsiz izinler, yıllık izne mahsup edilemez. Yani, işverenin yıl içinde işçiye ücretli ya da ücretsiz olarak ya da dinlenme ve hastalık izni olarak verdiği izinler, yıllık izne mahsup edilemez.

Ancak, izin süreleri tarafların anlaşmasıyla, bir bölümü 12 günden az olmamak üzere ikiye bölünebilir.

İzin dönemi
İşçi, yıllık ücretli izne başlayacağı tarihi, en az bir ay önce yazılı olarak işverene bildirmelidir. İşverenin işçinin talep ettiği tarihlerde izin vermesi zorunlu değildir. İşçinin özel durumu ve işin aksamadan yürütülmesi gibi objektif esaslar gözönünde bulundurulur.

Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde, işyerindeki kıdemi fazla olanlara öncelik tanınır. İşveren ya da vekili, Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işyerinin ve işçilerin tümünü kapsayan toplu izin uygulayabilir.

Hizmet Süresi Yıllık izin hakkı
1 yıla kadar olanlar Yok

1 yıldan 5 yıla kadar olanlar 12 iş günü

5 yıldan fazla, 15 yıldan az olanlar 18 iş günü

15 yıl ve daha fazla olanlar 24 iş günü

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır