kapat

21.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ciğerimiz yandı
Turizm merkezlerinden Bodrum'un Torba ve Demir mevkileri arasında orman yangın çıktı. Alevlerden etkilenen 400 hektarlık alanın yarısı tamamen yandı

Türkiye'nin en önemli turistik merkezlerinden Bodrum'da dün çıkan orman yangını korkuttu. Yaklaşık 200 hektarlık ormanın yanmasına neden olan yangın tatil siteleri ve otelleriyle ünlü Torba beldesi ve Bodrum'un merkezinde korkulu anlar yaşanmasına neden oldu.

Bodrum'daki yangın öğleden sonra 15.00 sıralarında Torba köyü yakınlarında yol kenarında başladı. Bir otomobilden atılan izmaritin başlattığı yangın hızı saatte 80 kilometreyi bulan poyraz ve düşük nemin etkisiyle kızılçam ormanını sardı. Ağaçların tutuşmasına neden olan yangın patlayan çam kozalaklarının sıçramasıyla giderek büyüdü.

Normal ve bozuk koru kızılçam ormanının bulunduğu alanda çıkan yangının karanlık basmadan söndürülmesi için olağanüstü bir çalışma yapıldı.

MERKEZ DE TEHDİT ALTINDA
Yangını söndürme çalışmalarına askeri birlikler, orman ekipleri, belediye ekipleri ve gönüllü vatandaşlar katıldı. 4 helikopter, 50'den fazla dozer, arazöz ile çok sayıda itfaiye aracı da yangının söndürülmesinde kullanıldı.

Yangın nedeniyle Bodrum sis tabakası altında kalırken, Bodrum-Torba yolu uzun süre araç trafiğine kapatıldı. Büyük araç kuyruğu oluştu. Torba'daki tatil köyleri, oteller ve sitelerin bir bölümü güvenlik açısından boşaltıldı. Sardunya ve Özak Sitesi'nde 2 ev kısmen yandı. Bodrum'da ise tüp depoları boşaltıldı.

DUMAN 10 KİŞİYİ ZEHİRLEDİ
Yangının enerji nakil hatlarına zarar vermesi nedeniyle Torba, Yalıkavak, Türkbükü gibi bölgelerde elektrik kesildi. Bodrum'a giriş ise karayolundan kontrollü olarak sağlandı. Söndürme çalışmaların sırasında dumandan zehirlenen 10 kişi hastanede tedavi altına alındı. 400 hektarlık alanı etkileyen yangın geç saatlerde kısmen kontrol altına alındı. Ancak rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle yangının değişik noktalardan tekrar başması, söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor. Torba'nın Bodrum'a bakan kesimindeki yangın gazetemiz baskıya girdiğinde sürüyordu.

7 GÖREVLİ KURTARILDI
Bu arada yangın sırasında Türk Telekom'da görevlisi 7 kişi ormanda mahsur kaldı. Bodrum Kaymakamı Uğur Boran, 7 Türk Telekom görevlisinin yangında mahsur kaldığını ve bu kişilerin yerlerinin tespit edilerek helikopterle kurtarıldığını söyledi.

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu da yangında 200 hektardan fazla bir orman alanının yandığını söyledi. Yiğenoğlu "Panik olmadı. Anında müdahale sonucu gerekli çalışmalar başlatıldı. Ancak rüzgarın sık sık yön değiştirmesi çalışmaları zorlaştırıyor" dedi.

Bu arada bazı otel ve tatil köyü işletmecileri Bodrum Kaymakamı'ndan televizyonların canlı yayınlarında yangının işletmeler için tehlike olmadığının söylenmesi konusunda yardım istediler.

Ahmet BAYRAM-Taner ALKAN - Turan GÜLTEKİN (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır