kapat

21.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Medyada 33 milyar dolarlık evlilik
Medya devleri Vivendi, Seagram ve Canal Plus eğlence sektöründe faaliyet gösterecek 33 milyar dolarlık yeni bir şirket kurmayı planlıyor

Fransız altyapı hizmetleri ve medya holdingi Vivendi, Kanadalı içki ve eğlence şirketleri topluluğu Seagram ve Vivendi'nin kontrolündeki Canal Plus televizyon şirketi arasında üçlü bir birleşme planladığını doğruladı.

ULUSLARARASI GÜÇ
Vivendi Başkanı Jean-Marie Messier, Fransız Europe-1 radyosuna verdiği demeçte, 33 milyar dolarlık birleşmeyle, eğlence sektöründe şu anda dünya lideri olan ABD'nin AOL-Time Warner şirketine rakip olacak yeni bir uluslararası gücün doğacağını söyledi. Messier, birleşme anlaşması hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Başbakan Lionel Jospin'e bilgi verdiğini de söyledi.

Birleşmeyle Seagram'ın film ve müzik şirketlerinin, Vivendi'nin Avrupa çapında yayın yapan kablolu televizyon birimi Canal Plus ile bütünleşeceği, ayrıca ortak uydu ve internet dağıtım sistemlerinden yararlanacağı kaydediliyor.

Birleşme gerçekleştiği takdirde Vivendi Universal adını alacağı ve merkezinin Paris'te olacağı kaydedilen yeni şirketin yıllık gelirinin 65 milyar doları aşacağı bildiriliyor. Bu arada yeni şirketin hiç borcu da bulunmayacak. Messier'in birleşme koşulları hakkında ayrıntı vermemesine rağmen, yeni şirketin başkanlığına kendisinin, yardımcılıklarına da Canal Plus Başkanı Pierre Lescure ile Seagram İcra Direktörü Edgar Bronfman'ın getirileceği ifade ediliyor.

Borsa yatırımcıları ise Vivendi'nin bu hırslı planına hiç de sıcak bakmadı. Paris Borsası'nda geçen hafta birleşme söylentilerinin duyulmasıyla gerilemeye başlayan Vivendi hisseleri Messier'in açıklamasından sonra daha da düştü.

2-AT&T'den 3.3 milyar dolarlık atak
Amerika'nIn ünlü iletişim şirketi AT&T Wireless Group, ABD mobil telefon sektöründe faaliyet gösteren Vodafone Airtouch, GTE ve PrimeCo PCS şirketlerini toplam 3.3 milyar dolara satın aldı. Bu alışverişle AT&T'nin mobil telefon abone sayısı 13.1 milyona ulaştı. Şirket, sabit ve mobil telefon sektörünün yanısıra kablolu TV alanında da dünyanın en büyük kuruluşlarından biri durumunda. AT&T, 44 milyar dolara aldığı MediaOne Group ile birlikte ABD'nin en büyük kablo yayıncısı durumuna gelmişti.

3-Saatchi&Saatchi iki milyar euroya satılıyor
Fransız reklam şirketi Publicis, Britanya'nın Saatchi&Saatchi reklam şirketinin tüm hisselerini 1.96 milyar euroya satın alarak, dünyanın beşinci büyük reklam şirketini oluşturacağını açıkladı. Birleşme koşullarına göre Britanya şirketine beher hisse için toplam 1.24 milyar sterlin değer veriliyor. Yapılan ortak açıklamada, yeni kurulacak şirketin adının Publicis Group SA, gelirlerinin 2.1 milyar euro ve piyasa değerinin de 6.3 milyar dolar olacağı belirtildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır