kapat

21.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vergi hamalları
Türkiye'de verginin yükünü otomobil, sigara, içki, cep telefonu ve benzin satışları taşıyor

Türkiye'de vergiyi dört sektör yükleniyor. Her artışta hemen bütün sektörleri etkileyen petrol ürünlerinde , perakende fiyatlarının yüzde 285, otomobilde yüzde 48-80'i, iletişimde yüzde 62'si, sigarada yüzde 66'ı firmaların değil devletin cebine gidiyor. Yani bir anlamda bu sektörler devlete çalışıyor.

Özel tüketim vergisi, iletişim vergisi, ek taşıt alım vergisi, taşıt alım vergisi, Mamul, Dul Şehit payı, çevre vergisi gibi ek vergiler alınıyor ve KDV'nin üzerine ekleniyor. İşte o zaman da vergi oranları yüzde 60'lara veya yüzde 80'lere çıkıyor.

Bir cent bile arttığında hemen her sektörde yansıması görülen benzinde daha önce alınan Akaryakıt Tüketim Vergisi, Şubat ayında maktu vergiye dönüştürüldü. Buna göre Haziran ayında perakende fiyatı 594 bin 400 lira olan kurşunsuz benzinin 263 bin 200 lirası, 595 bin 300 lira olan süper benzinin 274 bin 420 lirası, 570 bin 400 lira olan normal benzinin 254 bin 911 lirası devletin kasasına gitti. Benzinde vergi oranı yüzde 285'i buluyor.

Cep telefonunda görüşmeler üzerinden yüzde 17 KDV, yüzde 25 iletişim vergisi ve yüzde 15 Hazine payı olmak üzere toplam yüzde 62 oranında vergi alınıyor.Otomobilde,oranlar silindir hacimlerine göre belirleniyor. Normal bir otoda yüzde 48'i bulan vergi oranları, lüks otoda yüzde 80'e kadar çıkıyor.

İçkiden toplam 10 çeşit vergi ve fon alınıyor. Toplam vergi oranı ise yüzde 75.1'e ulaşıyor.

Sigarada vergi sadeleştirilsin
Sİgaradan ise tam 8 çeşit vergi alınıyor. Philip Morris SA Genel Müdürü Kürşat Koçdağ, sektördeki vergilerin yapısının çok karmaşık olduğunu, bu nedenle gerek vergi hesaplamaları, gerekse vergi geliri tahminlerinin yapılmasında büyük güçlükler çekildiğini söylüyor. Koçdağ'ın konu ile ilgili görüşleri şöyle:

"Bu yapının basitleştirilmesi ve gelirlerin Bütçe Disiplinine alınmasına yönelik bir düzenleme yapılmasında fayda var. Bu düzenleme yapılırken, tüketicilerden ödeyemeyecekleri düzeyde vergi talep edilmemeli ve kaliteli Türk tütününün varlığını tehdit edecek unsurları içermemesine gözen gösterilmeli."

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır