kapat

24.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çetin boşta kaldı
Meclis başkanlığından Cumhurbaşkanı danışmanlığına kadar sayısız önemli görev üstlenen Hikmet Çetin'in geriye tek bir unvanı kaldı: "Eski parlamenter!"

Siyaset arenasında her dönemde bir görev üstlenen Hikmet Çetin, yıllar sonra ilk kez "boşta" kaldı. Yemen Cumhuriyeti'nin 10. kuruluş yıldönümü nedeniyle verilen resepsiyona katılan Çetin, "Bundan sonra sizi hangi makamda göreceğiz?" sorusuna "Şu an bir şey yapmayı düşünmüyorum. İlerisi için ne olur bilemem" cevabını verdi.

1937'de Diyarbakır'da doğan Çetin, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra Amerika'da Williams Collage'de master yaptı. Bürokrasiye adımını DPT'de attı ve kısa sürede İktisat Daire Başkanı oldu, bir yandan da ODTÜ'de öğretim üyeliği yaptı. 1977'de politikaya atılan ve CHP İstanbul Milletvekili olan Çetin'in kısa sürede yıldızı parladı. 12 Eylül öncesinde kurulan son CHP hükümetinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu. 12 Eylül'le birlikte aktif politika dışında kaldı ve bu dönemde Yemen'de planlama danışmanlığı yaptı.

UZLAŞMANIN SİMGESİ OLDU
Yasakların kalkmasıyla birlikte yeniden aktif politikaya döndü, ancak bu kez Ecevit'le yolunu ayırdı. Erdal İnönü liderliğindeki SHP'den parlamentoya girdi. Meclis Grup Başkanvekilliği, Genel Sekreterlik gibi görevlerde bulundu ve ismi giderek "uzlaşma"nın simgesi haline geldi. Bazı politikacılar Çetin için "Hep dört ayağının üzerine düşer" benzetmesi yaptı. Uzlaşma arandığı anda hemen gündeme gelen bir isim oldu. Bu özelliği ile DYP-SHP koalisyonunun temelinin atılmasında ve CHP-SHP birleşmesinde rol oynadı.

1991 seçimlerinden sonra Demirel liderliğindeki DYP ile İnönü liderliğindeki SHP'nin oluşturduğu koalisyon görüşmeleri sırasındaki pürüzlerin aşılmasını sağladı. Kabinede Dışişleri Bakanı oldu. Önce Özal, sonra da Demirel'in Çankaya Köşkü'ne çıkmasından sonra Cumhurbaşkanları ile de dengeli bir ilişki kuran Çetin, Cumhurbaşkanları'na dış gezilerinde düzenli bir şekilde eşlik eden ender bakanlardan da biri oldu.

KARAYALÇIN'I AFFETMEDİ
Dışişleri Bakanlığı görevinden ise acı bir şekilde alındı. Paris'te Fransız Dışişleri Bakanı Juppe ile görüşürken Ankara'dan görevden alındığı haberi geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan gözyaşları arasında uğurlandı. SHP-CHP'nin birleşmesinden sonra, tarafların "rızasıyla" genel başkan olduktan sonra, kendisini görevden alan Murat Karayalçın'dan intikamını aldı ve kabinede Karayalçın'a yakın hiç kimseyi bırakmadı. Karayalçın'ı Genel Başkanlığa taşıyan İnönü'yü de, Karayalçın'ın Dışişleri koltuğuna oturttu. Çetin CHP Meclis'te 5'inci parti olmasına rağmen TBMM Başkanı seçildi son olarak da Demirel'in Çankaya Köşkü'ndeki Başdanışmanı oldu. Demirel'in görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala ise bu görevinden istifa etti. Lice'den çıkan ünlü isimlerden biri olan Çetin evli ve 2 çocuk babası.

Levent İÇGEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır