kapat

24.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Müzik?..

BEYOĞLU'nda kitapçı/plakçı/cafe karışımı bir çok dükkan açıldı. İstiklal Caddesi boyunca ve Beyoğlu'nun ara sokaklarında, bunlara sık sık rastlanıyor. Sanat ve kültür amaçlı böyle bir sektörün gelişmesi elbette ki memnuniyet verici. Buralar özellikle gençler için güzel buluşma yerleri.

ANCAK, bir yanlışlığın giderilmesi gerekiyor. Bu dükkanların büyük bölümü, "sokağa dönük müzik yayını" işini abartıyor. Kapılarının önüne dev kolonlar çıkartıyorlar. Çok yüksek volümle kaset-CD çalıyorlar. Çaldıkları şey "müzik" olmaktan çıkıp, insanları rahatsız eden "anlaşılmaz bir gürültü" haline geliyor. Genellikle protest türkü, arabesk türü "müzik yayını" yapıyorlar. Bunlar, her kulağa hoş gelen, herkesin onayladığı müzik türleri değil. Örneğin o sırada İstiklal Caddesi'den geçen yabancı turiste bizim protest-türkümüz itici gelebilir. Dahası, onu ürkütebilir. "Türklerin müzik zevki" üzerine olumsuz şeyler düşündürebilir. Yabancı turist bir yana, pek çok İstanbullu o tür müziği tercih etmiyor. Kulakları sağır eden bir gürültüye de dönüştürmek suretiyle, herkese kendi seçtiği müziği dinlemeye mecbur bırakmaya, bu dükkanların hakkı var mı?

ÇOK hafif sesle, her zevke hitap edebilecek türde müzik çalınmasına bir itirazımız yok. Böylesi, Beyoğlu'na renk katar, sevimlilik kazandırır.Ama işin içine yüksek volüm ve arabesk-protest ağırlıklı müzik yayını girince, tam tersi oluyor. Bu gürültü yüzünden Beyoğlu'nun tadına varmak güçleşiyor. Komşu dükkanlardan yükselen gürültüler birbirine karışınca ortaya öyle bir "kakafoni" çıkıyor ki, insanın hemen İstiklal Caddesi'nden kaçıp gidesi geliyor.

KİTAP ve kaset te satılan cafeler, aslında çağdaşlığın simgesi olması gereken mekanlar. Bu gibi yerlerin insanlara temiz, dingin ve huzurlu ortamlar sunması gerekir. Aksi halde işlevleriyle ters düşerler.

BEYOĞLU'nu Güzelleştirme Derneği'nin de bu konuda sorumlulukları olduğunu düşünüyoruz. Dernek bu güne kadar büyük çabalar harcadı; her türlü övgünün üstünde güzel işler gerçekleştirdi. "Gürültü kirliliği" ile mücadelede de mutlaka daha etkin olabilir, gücünü gösterebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır