kapat

24.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
GSM'de sorun yok
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, İş Bankası-Telecom Italia ile lisans konusunda bir sorun olmadığını ve sözleşmenin önümüzdeki haftalarda imzalanacağını söyledi

Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, İş Bankası-Telekom Italia ile ön sözleşmenin birkaç hafta içinde imzalanabileceğini, pişmiş aşa su katmak isteyenlerin kontrol altına alındığını açıkladı.

4. GSM'in ihale edilmesi için herşeye sıfırdan başlanması gerektiğini belirten ve ihalenin ne zaman yapılacağının belli olmadığını kaydeden Öksüz, sorularımızı şöyle yanıtladı:

*3. GSM sözleşme görüşmeleri hangi aşamada?

İş Bankası-Telekom Italia, dünya rekoru kırmış bir ihalede 25 yıllık lisans süresini düşünerek ince eleyip sık dokuyor. Büyük bir yatırım yapıyor. Konsorsiyumla bir ihtilafımız yok.

*Temaslarınızda hangi noktalar üzerinde yoğunlaşıyorsunuz?

İş Bankası-Telekom Italia konsorsiyumuna devamlı telkinimiz şu olmaktadır. İhale şartnamesine aykırı olabilecek veya aykırılığı iddia edilebilecek, hukuki sonuçlara doğurmaya müsait olabilecek konulardan uzak durulmalıdır. Aksi varit olursa bugüne kadar yüksek itibar ve itimat kazanmış olan iki büyük dev şirketin kendilerini savunma ihtiyacı içine düşmeleri ve rakipleri tarafından zedelenmeleri neticesi doğar. Şu ana kadar iki şirketten yanlış bir beyan ortaya konulmamıştır. Olup bitenler dış çevrelerde yürütülmeye çalışılmıştır.

* Peki sorun nedir?

Sözleşmenin gecikmiş olması gerek borsada gerek politika arenasında gerekse özelleştirmeye talip olan çevrelerde spekülasyonlar üretilmesine sebebiyet verdi. Hem bakanlığımızı hem de konsorsiyumu itibar bakımından zedeleyebilecek girişimler dikkatimizi çekmiştir. Bakanlığımıza ve şahsıma getirilen birçok duyum, zihinlerde bulanıklık yaratmıştır. Bunun üzerine gerekli açıklamaları yaptım. Şu anda durum kontrol altındadır.

* Sözleşme ne zaman imzalanacak?

Önümüzdeki günlerde her konu tartışıla tartışıla mesafe alınmaya devam edilecektir. Bir kaç hafta içinde sözleşme parafe edilip, Rekabet Kurulu'na, oradan gelen sonuçlara göre Danıştay'a gidecek.

* Türkiye'nin 2.5-3 milyar dolara ihtiyacı var, müzakere pozisyonu zayıf, ön şartlar ileri sürülüyor, dendi...

Bu durum ihaleyi bozar. Şartnameye aykırı olabilecek, Türkiye'nin nazik durumundan istifade etmeye yönelik hareketler ihale şartnamesine aykırı düşer.

'10 MİLYAR $ deger az'
* Telekom'un yüzde 20 hissesinin satışı için ne zaman ihaleye çıkılacak?

Özelleştirme İdaresi'ne bağlı fiyat tesbit komisyonundan gelecek fiyatı bekliyoruz. Bu fiyat Telekom Yönetim Kurulu'ndan geçtikten sonra Bakanlar Kurulu'nun tasvibine sunulacaktır. İhale, Özelleştirme İdaresi tarafından yapılacaktır. Ulaştırma Bakanlığı'nın yetkisi, yapılan işlerde hukuka uygunluk ve satış fiyatına ilişkin gözetim yetkisidir. Yetki, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndadır. Yüzde 20 satış mecburiyeti yoktur. Kanun, yüzde 20'ye kadar stratejik ortağa satış yapılabilir diyor.

Telekom aynı zamanda GSM operatörüdür. GSM'li Telekom için daha önce söylenen 10 milyar dolar çok gerilerde bir fiyattır. İdeal fiyat ortaya çıkarsa Ulaştırma Bakanlığı'nın itirazı olmaz. İdeal fiyat çıkmazsa her vatandaş gibi Bakanlık da itiraz edebilir. Özelleştirmeyle ilgili payların hepsinin birden özelleştirilmesi mecburiyeti yoktur. Parça parça sermaye piyasasına girmek ve hisseleri mal etmek yolu da açıktır.

4. GSM LİSANSI
* 4. GSM'in satışı için hazırlık var mı?

4. şebekeyi ihale edebilmek için işe sıfırdan başlamak gerekiyor. Kanun böyle. Bizim talepte bulunmamız, yeni fiyat tesbiti, yeni ihale şartnamesi lazım. Piyasa şartlarını uygun bulduğumuz an ve mevcut şirketlerin tam rekabeti sağlamada yetersiz olmaları halinde 4. şebekeyi ihale etme hakkı saklıdır. Bunun zamanı belli değildir. İyi bir tüccar gibi hareket etmeliyiz. İyi tüccar başkasına zarar vermeden para kazanan tüccardır. 4. şebeke malımız olarak duracaktır.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır