kapat

24.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faizde U dönüşü: % 40
Uzun süre yüzde 32'de yatay giden bono faizi, paranın bollaşma umudu ortadan kalkınca 15 günde 7 puana yakın tırmandı. Yüzde 40'a dayanan faiz, iki haftada yüzde 5 zarar ettirdi

Uzun süre yüzde 30-33 civarında dalgalanan bono faizleri "düşmeyen, yükselir" kuralından yola çıkarak tırmandı. Sonunda yüzde 40 sınırına dayandı. Piyasada faiz göstergesi olarak kabul edilen Mayıs ve Haziran 2001 vadeli tahvillerin oranı 10 gün içinde yaklaşık 6-7 puanlık artış kaydetti.

Bu yükseliş Hazine'nin borçlanma faizini de etkiledi. Dün yapılan 20 Haziran 2001 vadeli tahvil ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 37.53 olarak belirlendi. Sadece iki hafta önce satılan aynı vadeli tahvil yüzde 32.05'ten alıcı bulmuştu.

Açık pozisyon maliyetinin sabit hızla artan döviz kuru nedeniyle düşük. Ancak kısa vadeli TL faizlerinin beklenen düzeylere gerileyememesi ortalama fonlama maliyetini bono getirisinin üzerine çıkarttı. Son iki haftalık bir zaman dilimine bakıldığında 23 Mayıs ve 20 Haziran 2001 vadeli tahvillerin yüzde 5'e yakın zarar ettirdiği ortaya çıkıyor. Yılbaşından itibaren yapılan iskontolu ihalelere bakıldığında kâr gözükmüyor.

Faiz yükselişinde zarar bankaların. Oranların bir anda bu kadar düşeceğini öngörmeyen ve yüzde 40'ın üzerinde ortalama faizle borçlanma planı yapan Hazine ise 4.5 aylık süre içinde beklemediği oranlarla tahvil satma fırsatını yakaladı.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır