kapat

24.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Gaz anlaşması sürüyor"
Türkmen doğalgazıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirten Türkmenistan Büyükelçisi Hanamov, "Doğalgazımız hem Türkiye hem Rusya'ya yeter. İkili anlaşma var. Gazımız 2002'de Türkiye'de" dedi

Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Nurmuhabbet Hanamov, günlerdir tartışılan Rusya-Türkmenistan doğalgaz mutabakatı için "Türkiye'nin kaygılanacağı birşey yok" dedi. Hanamov, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Rusya'nın Türkmenistan ile doğalgaz satışında mutabakata varması Türkiye-Türkmenistan boru hattı projesini devre dışı bıraktı mı?

Bir şeyi anlamıyorum, bunu da anlatmak istiyorum. Hazar geçişli Türkmen doğalgaz projesinin Putin'in Türkmenistan'a gelmesi ile yahut Türkmenistan'ın Rusya'ya gaz satması ile ne alakası var? Rusya önceden de Türkmen gazını kullanıyordu. Ancak 97'de sorunlar çıktı. 2 sene sonra şimdi tekrar doğalgaz istediler. İkisi arasında nasıl bir bağlantı olabilir ki?

* Türkmenistan'ın Türkiye'ye yılda 30 milyar metreküp gaz pompalaması gerekiyor. Türkmenistan bu anlaşmaya uyabilecek mi?

İran, Rusya ve Türkiye'ye doğalgaz vermemiz halinde ulaşılacak rakam 70 milyar metreküp. Ama biz 86 milyar metreküp üretiyoruz. Şimdi yatırım yaparak 120 milyar metreküpe yükseltmeyi hedefliyoruz. Türkmenistan'ın rezervi var. Pakistan ve Çin de bizimle ilgileniyor. 120 milyar metreküp herkese yeter. Rusya'ya versek de sorun yok.

* Türkiye ile Türkmenistan arasında imzalanan anlaşma var ama?

Elbette. Türkiye ile Türkmenistan'ın ikili anlaşması var. Fiyatı, miktarı, her şeyinde anlaştık. sorun yok. Türkiye ile Türkmenistan arasında iki ülke var. Biz diyoruz ki 2000 yılı içinde anlaşmalar olacak. Bu finans problemleri çözülecek. 2001'de inşaat işleri başlayacak. 5 ayı geçti. Kimse bundan vazgeçmedi. Anlaşmada ne yazıldıysa onu devam ettiriyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Türkiye destek vermiyor deniyor ama bize destek veren Türkiye. Herkes işini yapsa sorunlar çıkmaz.

* Yapmayan kim?

Amerika. Biz Türkiye üzerinden Avrupa'ya çıkmak istiyoruz. Kafkasya üzerinden biraz zor olacağını biliyorduk. ABD dedi ki, (Biz boru hattını garanti ediyoruz). O zaman dedik, tamam. Ama bugüne kadar hiçbir şey yapmadılar.

"Türkiye'ye hiç kırgın değiliz"

* Türkiye'ye Mavi Akım'a verdiği destekten dolayı kırgın mısınız?

Hayır. Bu sorunlar çıksa da çıkmasa da Rusya ile bugün-yarın bu anlaşmalar yapılıp, protokoller imzalanacaktı. Hem zaten bir anlaşma da şu an için yok. Fiyatında anlaşılmadı. Fiyatı ne kadar olacak? Biz diyoruz ki Türkmenistan'ın sınırında 42 dolar, Rusya diyor 32 dolar. Belki bu konuda mutabakata varamazsak hiçbir anlaşma olmayacak. Şimdi sadece görüşmeler sürüyor.

Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır