kapat

17.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kabloda dünya devi
Başarının sırrını 'yapılmamışı yapma becerisi' olarak açıklayan Sadettin Erkan, yatırım yaparken bu felsefesinden hiç vazgeçmemiş. Anadolu sanayicisi yeni ekonomiye ayak uydurma konusunda hevesli. Ancak doping için sanayi ve ticaret odalarına büyük görev düşüyor.

Sadece Kayseri'nin değil Anadolu'nun en büyük gruplarından olan HES Grubu'nun yaratıcısı Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Sadettin Erkan'la başarılarının sırrını ve Anadolu sanayicisinin durumunu konuştuk.

* Anadolu sanayicisi yeniliklerden haberdar mı?

Profesyonelleşme var. Özellikle grubumuzun şirketlerinde yönetim kurulunda aileden insanlar olsa da işi yapan profesyoneller. Şirketlerimizde yeni iş geliştirme bölümleri kuruluyor. Dışarı ile gerek iş gerek sosyal ilişkilerini artıran kişiler dünyaya ayak uydurabiliyorlar. Bütün mesele pencereyi ve diyaloğu açık tutmak. Kayseri Sanayi Odası'nın 700 üyesi var. Bunun 100 tanesi yeni ekonomiden haberdar olan, interneti, e-ticareti bilen, dünyayı takip edecek kapasiteye sahip.

* Anadolu sanayicisinin önündeki engeller nelerdir?

Türkiye'nin her açıdan potansiyeli yüksek. Ancak bunların harekete geçirilebilmesi için önündeki mayınların temizlenmesi lazım. Biz gelişirken, dünyaya ayak uydururken, sürekli olarak devlet dairelerine 'hadi siz de değişin' demek durumunda kalıyoruz. Bürokrasi zihniyetini değiştirmemiz lazım. Bu nasıl hızlandırılır? Oturup hep birlikte bunun cevabını bulmalıyız. O zaman Türkiye'nin geleceğini de işletmelerin geleceğini de iyi görüyorum.

* Şirket evlilikleri konusunda ne düşünüyorsunuz?

Her türlü ortaklığa açığım. Hes Makina'nın Amerikalı bir şirketle ortaklığa gitmesi konusunda arkadaşlarımı uyardım. Arayışlara başladılar. Hes kimya da da arayışlarımız sürüyor. Özellikle pazar açısından bu çok önemli. Ukrayna'da bir dolum tesisi yapmak üzere anlaşma imzaladık. Hes Kimya'da kadın bağı ve çocuk bezi üretimi için çalışıyoruz. Yıl sonunda üretime geçeceğiz. Makinada da yeni ürün arayışımız sürüyor.

* Bankalarla çok fazla çalışmadığınız doğru mu?

Dikkatli ve istikrarlı büyümeden yanayım. Biz, yatırım yaparken özsermayemizi kullanmayı tercih ettik. Çünkü Türkiye'nin makro ekonomik dengeleri hiçbir zaman sabit kalmıyordu. Bu nedenle sürprizle karşılaşmamak için kazancımızı üretime dönüştürmeyi tercih ettik.

* Yurtdışındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Uzakdoğu'da uluslarası şirketlerle telekomünikasyon altyapılarını kurduk. Özellikle Malezya, Endonezya, Singapur, Vietnam, Tayland gibi ülkelerle çalıştık. Endonezya'da sinyalizasyon projesi yaptık. Malezya'nın fiberoptik telekomünikasyon dağıtım ağının yüzde 60'ını Avrupalı bir şirketle yaptık. Londra'da fiber optik kablo üreten bir fabrika aldık.

25 yılda sıfırdan zirveye
* HES Grubu nasıl oluştu?

1970'li yıllarda Türkiye'de sanayi yoktu. TEK'te çalışırken arkadaşlarla Türkiye'nin büyük illerini dolaştık. Sonunda Bursa'da gördüğümüz bir fabrikadan etkilenerek kablo üretmeye karar verdik. Çevre esnafını da ikna ederek çok ortaklı HES Kablo'yu kurduk. Zamanla fiber optik kablo ve bunların hammaddelerini üretmek için yeni tesisler kurduk. Yurtdışına açıldık, yeni tesisler aldık. Daha sonra da Anadolu Finans Kurumu'nu grubumuza dahil ettik. 25 yılda taahhüt ve pazarlama şirketleri dahil her biri kendi alanında uzman 28 şirket yarattık.

* Kimya sektörü ana üretim konunuz olmamasına rağmen bu alanda ciddi bir yatırım yaptınız. Bunun sebebi nedir?

Kimya'ya yatırım, bütün yumurtaların aynı sepette olmaması gereği düşüncesinden doğdu. Ayrıca bu sektörde hiç Türk firması yoktu. Pazar yabancıların elindeydi. Karar verdik ve yüzde 100 Türk sermayeli HES Kimya'yı kurduk. Bugün TÜrkiye'nin üçüncü büyük firması olarak çalışmalarını sürdürüyor. 38 ilde şubesi var. Yurtdışına önemli oranda ihracatı var.

* Geçen yıl şirketleri ortaklar arasında paylaştırdınız. Bunun sebebi nedir?

Şirketler çok büyüdü. Artık tek elden yönetimleri zorlaştı. Biz de ortaklarımızla oturduk ve şirketleri paylaştık. Hisseleri de birbirimize devrettik. Ayrıldıktan sonra hepsi yatırımlarına ve büyümeye devam ettiler. Bana da iki şirket kaldı. Biri HES Kimya, diğeri de HES Makina. Hes Makina'nın yönetimini oğluma bıraktım. Böylesi çok daha verimli oldu. İnsanların kafaları daha duru. İkinci nesiller büyüdü ve işlerin başına geçmeye başladılar. Dünya her gün değişiyor. Bu değişikliğe ayak uydurmak lazım. Şirketler bölününce genellikle kaybolup giden şirketler olur. Bizde tam tersi oldu. Bölündükten sonra da şirketlerimiz hızla büyümeye devam ettiler. Çünkü profesyonel kadrolar yetiştirdiler. Neredeyse geçen seneden bu yıla iş hacmini yüzde yüz artıran şirketler var. O nedenle geriye dönüp baktığımda mutlu oluyorum.

* Neden kablo üretmeyi seçtiniz?

Bizim üretim felsefemiz, "yapılmayanı yapmak" olarak özetlenebilir. Böylece kendimize rekabet üstünlüğü yaratmış olduk. 1970'lerin başında Türkiye'de neredeyse hiçbir şey üretilmiyordu. Yapılması gereken çok şey vardı. Ama kablodaki alan çok boştu. Biz bu boşluğu gördük ve değerlendirdik.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır