kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dostlukları dillerde
Amerika'da "Yılın Devlet Adamları Ödülü"nü alan Dışişleri Bakanı Cem ve Yunanlı meslektaşı Papandreu birbirlerine hitap ve davranışlarıyla kırk yıllık dost gibiydiler

New York'taki East-West Institute'ün (Doğu-Batı Enstitüsü) verdiği "Yılın Devlet Adamları" ödül töreni ve sonrasında, Türk-Yunan dışişleri bakanları ile ailelerinin samimiyeti, salonda da sıcak bir atmosferin doğmasını sağladı.

İsmail Cem ve Yorgo Papandreu, konuşmalarında, birbirlerine övgüler yağdırdı. Cem, "Papandreu ödülü benden çok hak etti" derken Papandreu ise, "Dostum Cem'in en önemli özelliği alçakgönüllü olmasıdır. Cem'in üslubu ve yaklaşımı sayesinde şimdiden hayal bile edilemeyecek bir noktaya geldik" dedi.

Gecede bir konuşma yapan Türkiye doğumlu Yunanlı sanatçı Olympia Dukakis, iki ülkenin farklı politika ve kültürel geçmişlerine rağmen, gelinen noktanın çok ümit verici olduğunu belirtti.

Dukakis, yakın tarihte yaptığı Türkiye seyahatinde konuştuğu bir Türk'ün, kendisinin Yunanlı olduğunu duyduğunda, "Artık birbirimizi yeniden sevebiliriz" dediğini ve bunu duymanın kendisini çok duygulandırdığını ve gözyaşlarını tutamadığını anlattı.

"CEM ÇOK MÜTEVAZI"
Yunanistan'ın BM Daimi Temsilcisi Elias Gournaris da gecedeydi. Cem'in konuşmasından sonra Gounaris, "Mükemmel ve ne kadar da mütevazı bir konuşmaydı" dedi. Papandreu'nun konuşmasından sonra ben de, "Sayın Papandreu da tam bir dünya lideri gibi konuştu" dedim. İki liderin samimiyeti 23 Mayıs'ta başlayacak Kıbrıs görüşmelerine de yansıyacak. NATO eski Genel Sekreteri Javier Solana da Helsinki Kararı öncesi birkaç günü "hayatımın en etkileyici dönemi" olarak yorumladı.

Solana, Cem ve Papandreu'nun "yumuşak üslupları, entelektüel kapasiteleri ve iş bitirme becerileri ile 21'inci yüzyılın ideal liderleri" olduğunu söyledi.

AKILLARDA KIBRIS VAR
Kıbrıs meselesinin hassasiyeti ve bu ay içinde görüşmelerin başlayacak olması, gece boyunca yapılan konuşmalara da yansıdı. Bu konuda atılacak herhangi bir ters adımın, Türkiye ve Yunanistan arasında iki bakan, özel sektör ve AKUT ile EMAK başta olmak üzere pek çok sivil kurumun inceden inceye ördükleri ilişkiye verebileceği zarar, herkesin aklındaydı. Galada Yılın İşadamı Ödülü'nü alan ENKA grubu başkanı Şarık Tara da, Türk ve Yunan halklarının barış isteğini baltalamaya kalkışacak politikacılar olursa karşılarında kendilerini bulacaklarını söyledi.

ÜNLÜ KONUKLAR GEÇİDİ
New York'un Grand Hyatt Oteli'ndeki törene Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın yanısıra, AB'nin Dış İlişkiler ve Savunmasından Sorumlu Sekreteri Javier Solana, Finlandiya'nın eski Devlet Başkanı Martti Ahtisaari ve Amerikalı ünlü spekülatör George Soros da katıldı. Ayrıca İzlanda Cumhurbaşkanı ve OSCE Genel Sekreteri de törendeydi. Gece boyunca hep Cem ve Papandreu konuşuldu.

Zeyno BARAN
SİMİTİS ile PAPANDREU er meydanına davet ediliyor

KIRKPINAR Ağası Emin Doğansoy, beraberindeki bir heyetle 19 Mayıs'ta Yunanistan'ın başkenti Atina'ya giderek Başbakan Kostas Simitis ile Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'yu bu yıl düzenlenecek olan er meydanına davet edecek.

ER MEYDANINDA DOSTLUK
Emin Doğansoy konuyla ilgili olarak, "Kırkpınar güreşlerinin ilki o zamanlar Osmanlı egemenliğinde olan Batı Trakya toprakları içinde düzenlenmiş. Son zamanlarda iki ülke arasındaki yakınlaşmayı daha sağlam temellere oturtmak için Simitis ile Papandreu'yu Kırkpınar'a davet edeceğiz. Türk-Yunan dostluğu er meydanında perçinleşecek. 9 gün sürecek olan ziyaretimiz sırasında Yunanistan'da dostluk mesajları vereceğiz" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır