kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kanserli köy nihayet taşınıyor
Nevşehir'in Tuzköy Kasabası'nda ölümlerin yüzde 70'inin nedeni mide zarı kanseri. Bu gerçek 30 yıldır biliniyordu. Devlet sonunda harekete geçti. Çevre Bakanlığı yerleşimi başka yere kaydırıyor

NEVŞEHİR'İN Gülşehir ilçesi Tuzköy Kasabası'nda yaşayanların büyük çoğunluluğunun karın kanserinden ölmesi üzerine Çevre Bakanlığı harekete geçti. 30 yıldan beri yaşanan ve bir türlü önüne geçilemeyen kanser nedeniyle Çevre Bakanlığı köyü boşaltma kararı aldı.

Son toplanan Bakanlar Kurulu'nda da konuyu gündeme getiren Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, bölgedeki ölümlerin yüzde 70'inin volkanik kayalıkların neden olduğu karın zarı kanserinden kaynaklandığını bildirdi. Köyün boşaltılıp çevrenin ağaçlandırılması gerektiğini vurgulayan Bakan, boşaltma işlemi için 500 milyar liraya gerek olduğunu kaydetti.

Bakan Aytekin, Tuzköy Kasabası'nda yaşayanların yaş ortalamasının 40-45 arasında olduğunu, birçok ölümün sebebinin kanser olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Tıbbi adı "mezotelyoma" olan kanserin, dünyadaki ölüm oranı 1 milyonda bir iken, bölgedeki ölüm oranı ise, binde 1 olarak gerçekleşti. Bundan 30 yıl önce farkedilen ve Hacettepe Üniversitesi'nin çalışmaları ile karın zarı kanseri tespiti yapılmasına rağmen bugüne kadar önlem alınamadı.

30 YILLIK UTANÇ
Bakan Aytekin boyu 12, eni 6 metre olan kayalıkların taşıdığı volkanik küllerin bu kansere neden olduğun tespit edildiğini belirtti. Ölümlerin ilk olarak asbest maddesi nedeniyle sanılırken Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu'nun (IARC) yaptığı araştırma sonucunda bölgedeki volkanik küllerin varlığının ortaya çıkarıldığını belirtti.

Volkanik küllerin birikmesi ile oluşan "zeolit" grubu liflerden "erionit"in yörede yüksek oranda bulunduğu da belirlendi. Bu yöre 1 Aralık 1980'de "Afete Maruz Bölge ilan edildi. Köy halkının taşınmak istememesi ve konu üzerine de gidilmemesi nedeniyle olay sürüncemede kaldı.

17 Eylül 1984 tarihinde ise bu belde afete maruz bölge kapsamından çıkarıldı.

Bakan Aytekin, ağaçlandırla bedeli olarak 37 milyar 800 milyon gerektiğini ve ilk etapta 7 milyar lira gönderildiğini kaydetti.

Aytekin, 1992 yılı rakamlarına göre bölgede kanserli hasta ölümlerinin 323 olduğunu bu rakamın 2 bin yılı itibariyle bine yaklaştığını da söyledi.

Bakan, "Dünyada önemli olan insanın canıdır. Direkt olarak insanın canından daha önemli birşey olamaz. Bu nedenle, bu bölgedeki insanların kurtarılması lazım. Bugüne kadar hükümetler gerekli duyarlılıkları göstermemiş, bölge halkı taşınmak istememiş. Ama ölümler de artmış. Çalışmalar hızla tamamlanacak" dedi.

Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır