kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üçüncü büyük borsa: iX
Londra ve Frankfurt borsaları birleşiyor. iX adındaki 4.7 trilyon dolarlık borsaya 2001'de Milano ve Madrid borsaları da katılacak

Avrupa'nın en büyük iki borsası Londra ve Frankfurt, resmen birleşeceklerini açıkladılar. Yeni kurulacak borsa iX, yani "international exchanges-uluslararası borsa" adını alacak. Sonbahardatamamlanması beklenen yYeni oluşum, 4.7 trilyon dolarlık işlem hacmiyle Nasdaq ve New York'un ardından dünyanın üçüncü büyük borsası olacak. Avrupa'daki toplam işlem hacminin yüzde 53'e yakını bu piyasada gerçekleştirilecek.

İki borsanın yarı yarıya ortaklaşa kuracağı iX'in merkezi Londra olacak. Başkanlığına da Frankfurt (Deutsche) Borsası'nın Başkanı Werner Seifert'in getirilecek. Birleşme anlaşmasına göre, "klasik ekonomi" şirketlerinin kağıtları Londra'da, "yeni ekonomi" olarak tanımlanan yüksek teknoloji şirketlerinin kağıtları ise Frankfurt'ta işlem görecek. Yeni borsanın yüksek teknoloji şirketlerinin hisse senetlerini izleyen ABD'nin Nasdaq piyasası ile de Avrupa'da aynı tür faaliyetlerde bulunmak üzere bir anlaşma yaptığı bildirilmekle birlikte, bu işbirliğinin ayrıntıları hakkında bilgi verilmedi. Avrupa'nın en büyük menkul kıymet piyasasını oluşturacak bu birleşmeyle, New York Borsası'na karşı Avrupa'lı bir karşı ağırlık merkezi oluşturulması amaçlanıyor.

Bu arada iX, Avrupa'daki diğer borsalara da davetiye yolladı. İtalya'nın Milano, İspanya'nın da Madrid borsaları ile görüşmelerin başladığı da belirtildi. Bu iki borsanın 2001 yılında iX'e katılacağı ifade ediliyor.

iX aynı zamanda Paris, Amsterdam ve Brüksel borsalarının oluşturacağı euronext'le de birleşme konusunda görüşmeler yapıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır