kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakü-Ceyhan oldu olacak
ABD Başkanı Clinton'un Özel Temsilcisi Wolf, "Bakü-Ceyhan'da mutlu sona yaklaştık" dedi

ABD Başkanı Clinton'un Hazar Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi John Wolf, Bakü-Ceyhan hattının artık Türk-Gürcü ve Azeri parlamentolarının anlaşma metnini onaylamasına kaldığını söyledi.

Wolf, Gürcistan yönetiminin 28 Nisan'da "konuk ülke" anlaşmasına attığı imza ile projenin en zor aşamasının geride bırakıldığını, parlamentoların hükümetlerarası anlaşmaya Mayıs sonuna dek onay vermesi durumunda 2004'de hattı bitirme hedefine ulaşılacağını açıkladı. John Wolf'un SABAH'ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

* Görüşmelerin uzaması proje üzerinde soru işaretlerinin oluşmasına yol açmıştı. Proje önünde bir engel var mı?

Gürcistan'ın da imza atmasıyla bir engel kalmadı. Böylece 18 Kasım'da İstanbul'da imzalanan anlaşma sonrası, ikinci aşama, yani boru hattının geçeceği üç ülke yönetimlerinin 'konuk ülke' anlaşmasını imzalaması aşaması geride kaldı. Şimdi tek sorun, üç ülke parlamentosunun anlaşmayı onaylamasına kaldı.

* Proje takviminde aksama var mı?

Biraz gecikme oldu. Ancak henüz nihai takvimin gerisine düşülmedi. Yalnız, kaybedecek zaman kalmadı. Mayıs sonuna dek parlamento onayları çıkabilirse, 2004 Nisan'ında Hazar petrolü, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla Akdeniz'e akabilir.

* Bundan sonraki aşama ne olacak?

Anlaşmalar onaylanır onaylanmaz, ki Mayıs sonuna dek olabileceğini umuyoruz, proje finansörlere ve sponsor firmalara sunulacak. Bu aşamada şu anda petrollerini dış pazarlara satma sıkıntısı çeken Rus, Kazak, Azeri ve Türkmen petrol şirketlerinin katılmak isteyeceğine inanıyoruz. Finansman kısmının çözümlenmesi ile birlikte de teknik ve mühendislik çalışmaları başlayacak.

* İşin çözülmesinde hangi etken rol oynadı?

ABD yönetiminin proje önündeki en büyük engelin ortadan kalkmasından çok memnun. Sonuçta, Azerbaycan ve Gürcistan'ın, bu projenin yalnızca bir boru hattı projesi olmakla kalmayıp, dev boyutta bir bölgesel kalkınma projesi olduğunu görmeleri etkili oldu. Bu projenin, bölgede daha büyük kalkınma projelerinin yolunu açacağını umuyoruz.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır