kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turkcell ve Telsim'e 250 trilyonluk vergi
Lisans devri karşılığında KDV ödemeyen Turkcell ve Telsim'den geçmişe dönük cezalı vergi alınacak. Vergi tutarının 250 trilyonu bulması bekleniyor

Maliye Bakanlığı, GSM-1800 ihalesini kazanan İş Bankası- Telecom Italia konsorsiyumunun ödeyeceği 430 milyon dolarlık KDV'den sonra, şimdi de Turkcell ve Telsim'den, cezası ve gecikme zammıyla birlikte KDV tahsilatında bulunacak. Bir yıl kadar önce Ulaştırma Bakanlığı'nın, GSM şirketleri ile yapılan işletme devir hakkı sözleşmeleri konusunda, Maliye Bakanlığı'na inceleme talebiyle başvurmuştu. Bunun üzerine hesap uzmanları kapsamlı bir çalışma başlattı.

Çalışmada, daha önce 500'er milyon dolar karşılığı olarak GSM lisanslarını alan Turkcell ve Telsim'in, kanuni zorunluluk bulunduğu halde lisans devri karşılığı KDV ödemesinde bulunmadıkları saptandı. Uzmanlar, GSM lisans devrine ilişkin inceleme sonuçlarını, kısa süre önce rapora dönüştürdü ve bu raporlar, ilgili birimlerin onayına sunuldu.

KDV ŞOKU
Telsim ve Turkcell'e ait lisans devri inceleme sonuçlarına ilişkin raporlar, geçen hafta her iki şirketin bağlı olduğu vergi dairelerine gönderildi. Raporlarda, Ulaştırma Bakanlığı ile Turkcell ve Telsim'in yaptığı GSM lisans devri sözleşmeleri konusunda gerçekleştirilen inceleme sonucunda, ilgili şirketlerin beyan etmeleri gereken KDV için bildirimde bulunmadıkları ve bu şekilde vergi kaçağına neden oldukları bildirildi. Raporda, inceleme konusu olayla ilgili 247 trilyon liralık matrah farkı bulunduğu, buna karşılık 37 trilyon lira vergi tahakkuk ettirildiği, vergi mükellefiyetinin yerine getirilmemesi nedeniyle de bu şirketlere 74 trilyon lira ağır kusur cezası kesildiği belirtildi.

Maliyeciler, bu şartlarda Turkcell ve Telsim'in ödeyeceği toplam KDV'nin 250 trilyon lira dolayında bir tutara ulaşacağını da vurguladı. (A.A)

'İstenen KDV'yi Bakanlık ödemeli'
YAZILI bir açıklama yapan Turkcell, sorunun Ulaştırma Bakanlığı'ndan kaynaklandığını öne sürdü. Turkcell, Bakanlığın GSM 900 lisans bedelini KDV'nin hariç olduğu belirtmeden 500 milyon dolar olarak açıkladığını belirterek, istenen KDV'yi de Ulaştırma Bakanlığı'nın ödemesi gerektiğini belirtti. 1998'deki GSM lisans devri sırasında, belirtilen bütün yükümlülüklerin yerine getirildiği kaydedilen açıklamada, lisans ücretinin de devletin ilgili kurumlarına eksiksiz ve zamanında ödendiği ifade edildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır