kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mumcu: Turizmde asıl patlama Haziran'da
Türlü zorluklardan sonra nihayet iyi bir yıl geçiren turizm sektöründe yüzler gülüyor. Bakan Mumcu, 10 milyon turist beklediklerini açıkladı

Geçen yıl turizmde büyük olumsuzluklar yaşayan Türkiye, bu yıl rekora koşuyor. Turizm Bakanlığı'na dün tüm illerden ulaşan Nisan ayı rakamları, hükümet ortaklarını sevince boğdu. Geçen yıla göre, Antalya'da yüzde 250, Muğla'da yüzde 178 patlama yaşandı. Turizm Bakanı Erkan Mumcu, "Asıl patlama Haziran'da başlayacak" dedi ve bu yıl 10 milyon turist beklediklerini açıkladı. Mumcu'nun "Gelecek yıl daha büyüt patlama olacak" uyarısı üzerine, hükümet ortakları gelecek yılın hazırlıklarına da şimdiden başladı.

TURİZME ÖZEL GÜNDEM
Pazartesi günü 2. tur Cumhurbaşkanlığı oylamasından sonra Turizm Bakanı Mumcu ile birlikte üçlü zirve yapan Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli, sadece "Turizm" konulu özel gündemle Bakanlar Kurulu'nun toplanmasını kararlaştırdı. İki lider, Mumcu'ya "Projelerini hazırla gel, gerekli kararları biran önce çıkaralım" dedi. Mumcu, turizmdeki patlamayı, önce hükümetin uyumlu ve istikrarlı çalışmasına sonra pazarlamacı gibi çalışmasına bağlayarak, "Aktif pazarlamacı gibi çantamı elime aldım, kapı kapı tur operatörlerini dolaştım. Eğer böyle davranmasaydık, turist sayısı 5 milyonu geçmezdi" dedi.Mumcu, hazırladıkları turizm programlarında, yıllar sonrasını da düşündüklerini belirterek, "Hedefimiz 5 yıl turizm gelirlerinde 20 milyar dolar, 10 yıl sonra 30 milyar dolara ulaşmaktır. Yeterki turizm milli politika olarak benimsenebilsin" dedi.

ÇANTADAKİ ÖNERİLER
Mumcu, Bakanlar Kurulu'na sunmak üzere hazırladığı, turizme çağ atlatma projelerinin bir bölümünü açıkladı:

* Yeni Turizm Bakanlığı teşkilat yasa tasarısı hazırlandı. Enaz 10 yerde bölge müdürlükleri kurulmasını planlandı.

* Nitelikler yönetmeliği değiştiriliyor. Turizm işletmelerine yeni tanım getiriliyor.

* İşletmelerin yatay ve fonksiyonel birleşmeleri, kendi zincirlerini oluşturmaları mümkün olacak.

* Tesislere yıldızlar verilirken, havuz, toplantı salonu gibi standartların yanısıra uzman eleman çalıştırma zorunluluğu getiriliyor.

* Toptancı-perakendeci seyahat acentalığı ve iç turizmde tur operötrlüğü kavramı getiriliyor.

* Türsab, Türob gibi sektörel kuruluşlar içine alacak şekilde sektörü yeniden yapılandırılacak.

* Kamu denetiminde kurulmuş gayri menkul yatırım ortaklıkları marifetiyle Hazineye ait tahsisli taşınmazların da ulusal ve uluslararası borsaya açılmasını sağlayacak yasal düzenleme hazırlanıyor.

* Yeni tatil kenti konseptinde iki büyük yeni yatırım alanı tasarlanıyor. Biri 5 diğeri 15 milyar dolarlık proje. Tamamen özel finansmanla olacak.

* Hava taşımacalığı sisteminde alınması gereken birtakım stratejik kararlara ilişkin öneriler getiriliyor. Gerekirse teşvik de olacak.

* Beyoğlu'nun Avrupa'daki örnekleri gibi özel finansmanla restore edilmesine ilişkin önemli bir proje hayata geçirilecek.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır