kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otoda rekor satış
Otomobile talep hem üreticiyi hem de ithalatçıları şaşkına çevirdi. Faiz cazibesini yitirince tüketici alıma yöneldi. Yıl sonu için 450 bin adet otomobil satışı bekleniyor

Ekonomideki gidişatı en iyi otomobil satışlarının seyri gösteriyor. Ocak ayından itibaren yükselen talep, Nisan'da en yüksek seviyelerine çıktı. Özellikle ithal otomobilciler, yılbaşında mütevazi siparişler verdiğinden talebe yetişmekte zorlandı ve pek çok modelde bugün sipariş verenlere Ağustos'ta teslim konuşulmaya başlandı.

Geçen yılın ilk dört ayında 62 bin 500 otomobilin satıldığı Türkiye'de 2000 yılının aynı döneminde 109 bin adet otomobil satıldı. Yani satışlar geçen yılın yüzde 74 üzerine çıktı. Üstelik bu rakamın çok daha yukarılarda tırmanacaktı, şayet otomobil firmaların elinde talebe göre otomobil olsaydı.

Nisan rakamları henüz OSD tarafından açıklanmadı ancak pazar 39 bin civarında otomobil satışı bekliyor

Tüketimi uzun bir süre erteleyen tüketici elindeki parasını geçen yıl daha çok bankada tutarak yüksek faizden yararlanmıştı. Kredi faizleri de yüksek seviyelerde olduğundan vadeli satışlara da yüz vermeyen otomobil müşterisi, firmaların birbirinden çekici ve agresif kampanyalar yapmasına rağmen talebini ertelemeyi tercih etmişti.

Yüksek faiz politikasından vazgeçilmesiyle bu durum 2000 yılında tamamen değişti. Para yeniden reel ekonomiye yönelmeye, tüketici de bankadan parasını çekerek otomobil satın almaya başladı ve otomobilin yok sattığı bir döneme girildi. Öyle ki, talebin bu kadar yükseleceğini tahmin dahi edemeyen firmalar, talebe yetişemedi.

HEDEFLER REVİZE EDİLDİ
Yılbaşında "Bu yıl en çok 280-300 bin civarında otomobil satarız" diyen otomobil sektörünün otoriteleri şimdi, "Yıl sonunda 400 bini görürüz. 450 bin adet olursa da kimse şaşırmasın. Otomobile olan talep çıldırdı" demeye başladılar. Böyle giderse, otomobilde "altın yıl" olarak bilinen 1993 yılı rakamı olan 450 bin adetlik satışa bu yıl ulaşılacak. Sektör, her ne kadar beş yıl önce 2000'de 1 milyon adetlik bir pazar öngörmüş olsa da, tahminlerin ötesindeki rakamlar herkesin yüzünü güldürdü.

MÜŞTERİ GERİ DÖNDÜ
Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden Anadolu Honda Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Soner, reel faizlerin negatife dönmesinin talebin patlamasında büyük etki yarattığı vurgulayarak şunları söyledi:

"Elinde parası olanın bu parayı değerlendireceği yer kalmadı. Elinde parası olmayan müşterinin de borçlanması kolaylaştı. Vadeler de uzadı. Tüm bunlar satışların artmasında olumlu etki yaptı. Eskiden hiç pazarda olmayan müşterilere de pazara girdi. 1993 yılından sonra tüketici kredileriyle otomobile yönelmişlerdi ve sonra da krizde pazardan çekilmişlerdi. Talebi canlandıran bir diğer noktanın da fiyatların aşağı inmesi olduğunu tahmin ediyorum.

RENAULT 26 BİNE YAKLAŞTI
PazarIn ilk dört aydaki lideri de 25 bin 823 otomobille Renault oldu. Tofaş da ilk 4 ayda 19 bin 235 adet otomobil satarak ikinciliğini korudu. Piyasada artan talebi en iyi değerlendiren firmanın Opel olduğu konuşuluyor. Siparişte esnek bir sistem uygulayabilen Opel, Astra'ya olan yüksek talebe anında cevap verebildi. Geçen yıl 5 bin 700 adetlik satış yapan Opel bu yılın ilk dört ayında yerli ve ithal toplam 13 bin 285 adet otomobil sattı. Yılın başından bu yana başını Golf'ün çektiği modellerine yüksek talep alan Volkwagen, Almanya'dan istediği miktarda otomobil alamayınca satış rakamı ilk dört ayda 8 bin adette kaldı.

Şelale KADAK

EKONOMİ SERVİSİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır