kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
180 bin kanıt var
İki Libyalı sanığın yargılandığı Lockerbie'de düşen uçak davasında kimi mikroskobik boyutlarda 180 bin kanıt mahkemeye sunulacak. Bin 124 tanığın ifadesi dinlenecek

Amerikan Pan Am uçağını 21 Aralık 1988 günü İskoçya'da düşürerek 270 kişiyi öldürmekle suçlanan Libyalı iki teröristin Hollanda'daki yargılanması dün başladı. Sanık avukatları ilk duruşmada müvekkillerinin suçsuz olduğunu söyleyip, Filistinli bir terör örgütünü sorumlu tuttular. Abdül Basset El Megrahi ve El Emin Halife Fahime adlı teröristlerin mahkemesi Hollanda'daki eski bir Amerikan askeri üssü olan Camp Zeist'te yapılıyor. Dava için şu ana kadar yaklaşık 38 trilyon lira harcandı. Bir yıl sürmesi beklenen davanın aylık masraflarının da 3 milyon dolar (yaklaşık 2 trilyon lira) olacağı hesaplanıyor. Toplam masrafın 62 trilyon olması bekleniyor. İşte davadan notlar:

ÜÇ ÜLKEDE NAKLEN YAYIN
* Mahkemeyi çeşitli ülkelerden 180 gazeteci izleyecek.

* Tanıkların kimliklerinin ortaya çıkmaması için seslerini değiştirecek sistemler kuruldu.

* Faciada ölenlerin yakınları iki kişilik gruplar halinde özel tesiste ağırlanacak.

* Camp Zeist'taki tesislerde spor salonu, yüzme havuzu ve futbol sahası var.

* Üs içinde kurulan bilgisayar ağı sayesinde, davanın her türlü ayrıntısına ulaşılacak. İki sanığın Arap TV'lerini izlemesi için uydu anten takıldı.

* Hollanda'ya gelemeyen yakınlar için Amerika'da, İngiltere'de ve İskoçya'da 4 kapalı devre TV sistemi davayı canlı yayınlıyor.

* Kurban yakınları "Alo Lockerbie" hattından davanın özetlerini ücretsiz dinleyebilecek.

* Mahkemeye, kimi mikroskobik boyutlarda 180 bin parça kanıt sunulacak.

Suçlu bulunurlarsa hapis İskoçya'da
İKİ Libyalı, cinayet ve 1982 Hava Güvenliği Kanunu'nu ihlalden suçlanıyor. Ancak mahkeme bu iki suçtan sadece birini cezalandırabilir. Önce iddia makamının 1000 tanığı dinlenecek. Tanıklar savunma avukatları tarafından da sorgulanacak. Ardından savunma avukatları, 124 tanık çağıracak. Savunma avukatları isterse Libyalı iki sanığı tanık olarak çağırabilecek. Kararı 3 kişilik hakim heyeti ya oy birliğiyle ya da 2 ye 1 çoğunlukla verecek. Sanıklar suçlu bulunursa İskoçya'da ömürboyu hapis yatacak. Suçsuz bulunursa serbest kalacaklar. Hakimler "Kanıtlanamadı" kararı verirse, serbest kalacaklar ancak suçsuz da sayılmayacaklar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır