kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ DOĞRU(ndogru@sabah.com.tr )


Bak Oya'nın haline! Gör filmin sonunu!

Siz de diyeceksiniz ki, "Sen de tutturdun bir overlokçu Oya...." dönüp dolaşıp onu yazıyorsun.

Evet onu yazıyorum.

Çünkü overlokçu Oya'nın durumu iyi bir örnek ve bulunmaz bir projektör. İyi bir örnek; çünkü Türkiye'deki bütün işçilerin durumu overlokçu Oya ile aşağı yukarı aynı. Overlokçu Oya'nın durumunu anlayınca bütün Türkiye'deki işçilerin, işyerlerinin, fabrikaların, tezgahların durumunu kavramış oluyorsun. Overlokçu Oya, öyle bir projektör ki, ışıklarını açtığı zaman karanlıklar kalkıyor, ortalık aydınlanıyor.

Olanı biteni görebiliyorsun.

Geleceği kestirebiliyorsun.

Bu hükümetin büyük bir iddiayla ortaya koyduğu enflasyonu indirme, kara delikleri kapatma, Türk Lirası'nı değersiz halinden kurtarıp, değerli bir para yapma, faizleri aşağıya çekme programının iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğini anlayabiliyorsun.

Bak Overlokçu Oya'nın haline...

Gör Türkiye'nin geleceğini...

***

Overlokçu Oya'lar, overlokçu Şermin'ler, overlokçu Nermin'ler, overlokçu Belma'lar, düz makineci Selma'lar, makasatar Ahmet'ler, düğme dikici Meltem'ler, ütücü Rauf'ların, finişer Özlem'lerin çalıştığı konfeksiyon fabrikalarında işler iyi gidiyorsa, onlar ürettiklerini ihraç edebiliyorlarsa Türkiye doğru yolda demektir. Dayan overlokçu Oya, dayan memur Hakan, demir işçisi Mustafa, çiftçi Recep, hemşire Zeliha, sen de dayan doktor Mustafa...

Ya ihraç edemiyorsa...

Fabrikalar tarumar...

Fabrikalar tarumar olursa...

İşçilerin durumu nanay...

Üretici işverenler duman...

Çiftçiler bitik...

Esnaflar yaralı..

Memurlar zaten ölmüş...

Bu yüzden ben başta İstanbul Merter olmak üzere Maraş, Antep, Diyarbakır, Denizli, Çerkezköy, Çorum, Kayseri, Adana, Isparta, Gelibolu, Çorum'a dağılmış konfeksiyon fabrikalarında hergün sabah saat 6'da uyanıp, makinaların, tezgahların başına geçerek; etekleri, pantolon paçalarını, tişört kollarını; "vırrrr....vırrr....vırrr...." diye overloklayan Oya'ların durumuna bakarım.

Başbakan'a da öneririm...

Merkez Bankası Başkanı'na da...

Hazine Müsteşarı'na da...

Ve sorumlu Bakan'a da...

Bak Oya'nın haline...

Gör programın geleceğini...

***

Overlokçu Oya'nın fabrikası Merter'dedir. Ve ürettiği pantolonları, pijamaları, etekleri, tişörtleri Almanya'ya, Holanda'ya satmaktadır. Oya'nın fabrikasının pazarlama müdüründen aldığım bilgilere göre, yüzde 5'i likralı, yüzde 95'i pamuklu basic (standart) bir tişörtün Almanya'daki toptancıya satış fiyatı 8.40 marktır. Fakat bu tişörtün maliyeti 8.36 marktır. Bu tişört Merter'deki fabrikada üretilip, paketlenip Almanya'daki toptancıya satılınca Oya'nın fabrikasına kalan 4 feniktir...

Sadece 4 fenik...

Sabit giderler..

Elektrik... Kira...

Makina amortismanı...

Finansman giderleri...

Teknoloji yenileme...

Hepsi bu 4 fenikin içindedir....

Oya'nın patronu duman vaziyettedir. Çünkü hükümetin uygulamaya koyduğu ekonomik politika; kurlarda kumanda, fiyatlarda serbest pazar ekonomisi modelini benimsemiş olduğundan pamuk fiyatı artmakta, akaryakıt fiyatı yükselmekte, elektrik fiyatı sıçramakta, çıt çıt fiyatı fırlamakta, düğme fiyatı ile iplik fiyatı da katlanmakta fakat overlokçu Oya'nın fabrikasının kazandığı markların, dolarların, filorinlerin kuru çivilenmiş, çakılı kalmakta...

Overlokçu Oya'nın fabrikası...

İhracat kabiliyetini kaybetmekte...

Ve Oya'nın fabrikasının patronunun aklından fabrikada çalışan Oya'ların, Nermin'lerin, Rauf'ların sayısını azaltarak, Türkiye'ye kaçak olarak girip sigortasız, sendikasız ayda 60 milyon lira maaşa çalışmaya razı Bulgar, Romen, Nijeryalı, Filipinli, Moldovyalı, Ukraynalı ucuz emek işçileri işe alıp, maliyetleri aşağıya çekme formülü geçmektedir. Çünkü Oya'nın fabrikasının patronu bu maliyetlerle Avrupa pazarını Çinli, Hong-Konglu, Bangledeşli, Vietnamlı rakiplerine kaptırma tehlikesiyle yüzyüzedir.

***

Boru değil...

Oya'nın sektörü lokomotif...

Türkiye ihracatının yüzde 37'sini gerçekleştiriyor. Ve 11 milyar dolar döviz getiriyor. Overlokçu Oya, bu sektördeki işçilerin yüzde 80'i gibi, asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret bürüt 109 milyon 800 bin liradır. Ve bu paradan Oya'nın eline geçen net 82 milyon 692 bin 500 liradır. Fakat Oya'nın sırtından devletin aldığı SSK primi, Tasarrufu Teşvik Fonu, Gelir Vergisi, Damga Vergisi 83 milyon 579 bin liradır.

Oya'nin vergisi...

Oya'nın aylığından yüksektir...

1 Nisan Cumartesi günü için SSK taban ve tavan fiyatlarını yüzde 70 artırdığı için Overlokçu Oya'nın bir ayda eline geçen net aylık yine 82 milyon olarak kalacaktır fakat Oya'nın ödediği vergiler toplamı 85 milyona çıkacaktır.

Bak Overlokçu Oya'ya...

Gör fabrikaların halini...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır