kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Ret'leşme gibi
Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi için verilen 303 kabul oyunun ardından yapılan 69. madde oylamasında ancak 260 oy çıktı

TBMM'de dün yapılan Anayasa değişiklik oylamalarından alınan sonuçlar umut vermedi. Anayasa'nın 69'uncu maddesinin değiştirilmesine yönelik oylamaya 523 milletvekili katıldı, bunlardan 260'ı kabul, 238'i ret, 10'u çekimser, 4'ü geçersiz oy kullandı. 11 oy boş çıktı. Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, sonucu açıklarken, "Madde reddedilmiştir" dedi. Ancak Anayasa değişikliği teklifleri iki defa oylanıyor ve ikinci oylamada çıkan oylar sonucu belirliyor. Dolayısıyla maddenin ilk tur sonunda reddedilmesi ve düşmesi söz konusu olmuyor. İkinci turda 330'un altında oy çıkarsa madde reddedilmiş oluyor.

İkinci oylamada 69'uncu maddeye 330'un altında oy çıkarsa madde reddedilmiş olacak. 330 ile 367 arasında oy çıkarsa madde kabul edilmiş sayılacak ama Cumhurbaşkanı'nın maddeyi referanduma sunması gerekecek. 367 ve daha yukarı oy halinde ise madde referanduma gerek kalmadan benimsenmiş kabul edilecek.

YENİ PAZARLIK SÜRECİ
Buna göre, 69. madde ikinci tur oylamada da kabul oyları 260'da kaldığı takdirde, Anayasa değişikliği paketinin tümü yeterli oyu alsa bile paket dışında kalacak. Bu durumda iktidar partilerinin değişikliği geçirebilmek için FP ile özellikle 69'uncu madde konusunda pazarlığa oturmaları ve ikna etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde ikinci tur oylamada değişiklik teklifinin reddedilmesi büyük bir ihtimal olarak görülüyor. Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 202'ye karşılık 303 oyla kabul edilmişti. 69'uncu maddeye ise 238 rete karşı 260 kabul oyu çıktı. Bu oylamaya katılan milletvekili sayısı da azaldı. Kabul oylarının azalması iki nedene bağlandı. İktidar partilerinin, maddelere geçilmesine destek vermeyen FP'ye "kısasa kısas" politikası izlediği, özellikle MHP içinde 69. madde değişikliğine karşı olanların çokluğuna işaret edildi.

2'nci tur görüşmeler 5 Nisan'a alınıyor
ANAYASA değişiklik paketinin ikinci tur oylamasının 4 Nisan Salı günü yerine bir gün kaydırılması gündeme geldi. MHP'lilerin "4 Nisan Alparslan Türkeş'in ölüm yıldönümü. Çeşitli etkinliklere katılacağımız için Meclis'te hazır bulunamayız. Bu turu 5 Nisan'da yapalım" önerisine DSP ve ANAP'lılar destek verdi. Meclis Danışma Kurulu'nun bugün yapacağı toplantıda ikinci tur oylamanın tarihini 5 Nisan olarak belirlemesi ve bunu Genel Kurul'un onayına sunması bekleniyor.

Fazilet: Siyasi yasak maddesi de kalksın
FP'NİN 69. madde görüşmeleri sırasında verdiği 10 önergeden 4'ü işleme alındı. FP'nin işleme alınan ancak reddedilen önergeleri şu değişiklikleri içeriyor:

* "Temelli kapatılan bir partinin, hangi hallerde başka adla yeniden kurulmuş sayılacağının esaslarının kanunla belirlenmesi" öngörülüyor.

* 69'uncu maddenin 8'inci fıkrasının madde metninden çıkarılması talep ediliyor. Çıkarılması istenen fıkra şöyle: Bir siyasi partinin temelli kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayınlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamazlar.

* Üçüncü önerge, "Temelli kapatılan bir partinin amblemi kapatmadan sonra kurulacak partilerde kullanılamaz. Tüzüğü aynen iktibas edilemez" hükmünün metne eklenmesini öngörüyor.

* Dördüncü önerge, teklifte yanlış anlamalara yol açabilecek dil yanlışlarının düzeltilmesini istiyor.

Bu önergelerin reddedilmesinden sonra, 69. madde teklifteki şekliyle oylandı. Mevcut Anayasa'nın 69'uncu maddesinin 6'ncı fıkrası şöyle: "Bir siyasi partinin 68'inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verilir."

MADDENİN İSTENEN ŞEKLİ
Meclis'e sunulan Anayasa değişikliği teklifinde şu şekli alması öngörülüyor: "Bir siyasi partinin 68'inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin kanunla belirlenen ölçütlere göre bu nitelikteki filleri işlediğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu kesin hükmün odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verilir."

Meclis'ten notlar
Mesut Yılmaz göstere göstere evet oyu verdi.

Devlet Bahçeli sonuç açıklanınca dondu kaldı.

Erbakan oylama ve pazarlıkları Balgat'tan izledi.

Öymen: Pazarlık olmazsa Demirel dönemi bitiyor.

Hükümette tek fire, oy veremeyen Koray Aydın oldu.

12 milletvekili gelmedi, 3'ü gelip oy kullanmadı.

Kuliste yeni aday: Vahit Halefoğlu ve Ali Bozer.

Borsacılar gün boyu telefonla nabız yokladı.

Süper mini etekli Avrupalı konuk ilgi odağı oldu.

Liderden korkan milletvekilleri boş zarf attı.

Katılım gittikçe azaldı, ret çoğaldı
KatılanKabulRetÇekimserBoş Geçersiz
Maddelere geçilmesi5313032021196
69'uncu madde değişikliği52326023810114
86'ncı madde değişikliği494265207976
101'inci madde değişikliği5142532364174

İmzacıların tahmini fireleri
DSP 5

MHP 23

ANAP 69

DYP 23


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır