kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sıkı pazarlık
Paketin Fazilet Partisi desteği olmadan geçemeyeceği anlaşılınca Ankara'da sıkı pazarlık başladı. Kutan, Ecevit'e, pazarlık kapısını aralayarak, "Her türlü diyaloğa açığız" dedi.

5+5 paketinin dün ilk oylaması tahminleri alt-üst etti ve ortaya şok bir sonuç çıktı; "Evet" oyları 303'te kaldı, "Hayır" oyları ise 202'ye ulaştı. Maddelere geçilince "Evet" oyları daha da geriledi. 69'uncu maddede 260 kabul, 86'ncı maddede ise 265 kabul oyu çıktı. Bu tablo paketin Fazilet desteği olmadan geçemeyeceğini ortaya koydu.

Hükümet kanadında bu tablo şok etkisi yaratırken, Fazilet lideri Recai Kutan, Başbakan Ecevit'e yaptığı çağrıyla pazarlık kapısını araladı. Kutan, "Netice bekliyorsanız hemen yarın gelin müzakere edelim" dedi. Kutan şöyle devam etti.

"Bu, Başbakan'a mesajdır. Hemen yarın gelip, bizimle uzlaşma için adım atmalıdır. Eğer netice isteniyorsa biz her türlü diyaloğa açığız. Hazır elimize bir fırsat geçmiş, demokrasimiz açısından bir adım atılmalı, partilerin kapatılmaları iradelere bağlı olmamalıdır Çizgimizde hiçbir kırılma yoktur. Biz hiçbir zaman bir oyun içerisinde olmadık, hiçbir zaman bir pazarlık içerisinde olmadık. 7. fıkra niye değişmez, sebebini izah eden bir Allah'ın kulu yok."

ÇİÇEK'TEN ÖZKAN'A
Meclis Genel Kurulu'nda da değişiklik paketiyle ilgili görüşmelerin sürdüğü sırada Faziletli Cemil Çiçek de, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la görüştü. Özkan'a, "69. maddeye, bir partinin kapatılan bir partinin devamı olduğu kanunla belirlenir" ifadesinin eklenmesi teklifini götüren Çiçek, "FP'nin desteği olmadan ne müzakere açılır ne de maddeler geçer" dedi. FP'liler günboyu hükümetten cevap beklediler. Müzakerelere geçilmesi için yapılan ve 303 kabul oyuyla sonuçlanan oylamaya kadar Özkan, FP'ye yanıt vermedi.

Pazarlık şansını kaybetmek istemeyen Oğuzhan Asiltürk gibi partinin ağır toplarının da bulunduğu 10 civarında milletvekili "şansımızı kaybetmeyelim" düşüncesiyle pazarlık masasına oturulmasını savundu.

İSTİFAYA GEREK YOK
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan FP lideri Kutan, "Ecevit'in istifasını gerektirecek bir şey yok" dedi. Kutan, teklife imza atan milletvekillerinin oturup ciddi şekilde yeniden düşüneceklerini vurgulayıp, "Ola ki bizim arkadaşlardan bir kısmı da beyaz oy da vermiş olabilir. Buna rağmen bu netice alınmış oldu" diye konuştu. Kutan, bir gazetecinin "Siz müzakerelerin devamını istediğinize göre beyaz oy verdiniz herhalde" şeklindeki değerlendirmesine, "Ne beyaz oy kullandığımı söyleyebilirim ne kırmızı oy kullandığımı" karşılığını verdi.

DEMİREL'İN ŞANSI YOK
Kutan, "Kesinlikle oy vermeyiz" demesine rağmen, pazarlık kapısının açık tutarak "Gördüğümüz kadarı ile Sayın Başbakan müzakereye açık. Biz de açığız. Partiler içerisinde en rahat olan biziz. Çizgimiz belli, ne diyeceğimiz belli" dedi. Gazetecilerin, "Ecevit madem uzlaşmacı tutum içerisindeyse niçin sizin istediğiniz değişikliği yapmıyor?" şeklindeki soruya da "Onu gidin Sayın Ecevit'e sorun" yanıtını verdi.

UYUMSUZLUK VAR
Ayrıca Kutan, "Hükümet ortakları arasında uyumsuzluk olduğu ortaya çıktı. Ortakların bu samimiyetsiz tutumları devam ettiği sürece Sayın Demirel'in tekrar seçilme şansı yok denecek kadar azdır" dedi.

Öte yandan FP yönetimi, Meclis'te konuşacak olan partili kurmaylara "Demirel'in üstüne fazla gitmeyin" talimatı verdi.

Pazarlığa ikinci tura kadar devam
FP ile iktidar partileri arasındaki pazarlığın önümüzdeki hafta yapılacak ikinci tur oylamaya kadar sürmesi bekleniyor. Anayasa değişiklikleri Meclis'te iki kez oylandığı ve ikinci turdaki oylar esas alındığı için FP'nin istediği değişikliklerin ikinci tur görüşmeler sırasında pakete eklenmesi mümkün. Fazilet Partisi, dün verdiği önergelerle pazarlık kapısının açık kalmasını sağladı ve istediği değişikliklerin ikinci turda pakete eklenmesinin yolunu açtı. Anayasa değişiklik prosedürüne göre bir maddeye ilk turda verilen oy ne olursa olsun ikinci turda bu maddeye 330-367 arasında oy verilirse referanduma gidilecek. 367 ve daha fazla oy ise referandumsuz kabul anlamına gelecek ve ilk turdaki oy sonucu etkilemeyecek. İkinci turda maddeler 330 ile 367 arasında kabul edilir ve yapılacak tümünün üzerindeki oylamada 367 ve daha fazla oy çıkarsa da paketin tümü benimsenmiş sayılacak ve referunduma gidilmeyecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır