kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Demirel çekilecek mi?
ANAYASA değişiklik paketi için kabul oylarının beklenenin de altında çıkması, koalisyon ortaklarını karamsarlığa sürükledi.

Şimdi Meclis kulislerinde dört ihtimal konuşulmaya başlandı. Bu ihtimallerden biri Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, "Ben aday olmuyorum, Güniz Sokağa dönüyorum" diyerek, Meclis'e dilediği gibi hareket serbestisi tanıması. Özellikle ANAP kulislerinde "Demirel rest çekip, böyle bir açıklama yapabilir" görüşü dile getiriliyor. Köşk çevrelerinde ise "Hükümetten açıklama beklentisinin" bulunduğu öğrenildi.

Oylama sonuçları liderlerde sıkıntıya yol açtı. Özellikle DSP'deki sıkıntı, 69'uncu madde değişmediği için, Fazilet Partisi'nin kapatılması halinde üyelikleri düşecek milletvekilleri ile birlikte, Meclis'deki boş sandalye sayısının 28'e yükselip, ara seçimin gündeme gelmesi. MHP kurmayları ise ara seçimin kendilerine yarayacağını değerlendirerek, "En az 11 milletvekili alır birinci parti oluruz, yeni hükümet de MHP başkanlığında kurulur" düşüncesini dile getiriyorlar. Şimdi kulislerde "Bundan sonra ne olacak?" sorusu için dört ihtimalden bahsediliyor:

PAKET GERİ ÇEKİLİR:
Anayasa değişiklik paketi geri çekilir ve ikinci tur yapılmaz. Böylelikle paketin tamamen reddedilip bir yıl süreyle yeniden ele alınamaması veya ikinci turda doğabilecek bir referandum ihtimali ortadan kaldırılır. Ya da ikinci turda iktidar da ret oyu verip kabul oylarını 330'un altında bırakarak paketi ve referandumu gündemden çıkarır. Bu durumda Anayasa'ya göre 7 yıl için yeni cumhurbaşkanı seçilir.

DEMİREL REST ÇEKER:
Demirel Meclis'i rahatlatmak amacıyla (Ben yeniden aday olmuyorum. Meclis değişiklik yapsa da ben yokum) der. Böylelikle 5 artı 5 değişikliğinin (Kişiye özel) yapıldığı iddiaları ortadan kalkar. Meclis'te yeni Cumhurbaşkanı adayı arayışı başlar. Bu durumda 101 değişse de 5+5 yeni bir Cumhurbaşkanı için işletilir. Ya da yeni aday sadece bir kez 7 yıllığına seçilir.

ECEVİT REST ÇEKER:
Demirel'e destek olan ve Anayasa değişikliğinin geçmemesini "İstikrarı zedeler" biçiminde niteleyen Başbakan Bülent Ecevit, bu gelişmeyi kendisine bir güvensizlik olarak niteler ve istifa eder. Böylelikle koalisyon dağılır. Ecevit'in 1980 öncesi MSP-CHP hükümet başkanlığından istifasını hatırlatanlar bu ihtimalin çok zayıf olmadığını değerlendiriyorlar.

FP'YE "EVET" DENİR:
FP'nin siyasi partilerin kapatılmasına yönelik 69'uncu maddenin 7'nci fıkrasında istediği değişiklik kabul edilir. FP'nin hem odak olma, hem de kapatılan bir partinin devamı iddiası ile açılan davasında, kapatılma ihtimali çok zayıflar. İkinci turda bu yöndeki önerge kabul edilir ve FP'nin desteği alınarak paketin kabulü sağlanır. Ancak bu durumda iktidar geri adım atmış olur, FP'nin pazarlığının kabulü gündeme gelerek Anayasa değişikliğinden FP galip çıkmış olur.

EMİN ÖZGÖNÜL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır