kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Japon depremi bildi
GEÇTİĞİMİZ şubat ayında Koç Allianz Sigorta'nın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Prof. Yoshiaki Kawata, Japonya'da depremi önceden tespit eden bir sistem geliştirdiklerini açıklamış ve 1 Şubat-24 Mart arasında Tokyo'nun Ordovara eyaletinde 7 şiddetinde bir deprem olacağını duyurmuştu.

Kawata'nın tahmini bir ay gecikmeyle tuttu; Tokyo'nun 950 kilometre güneyinde, 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kawata'nın "FM Radyo Dalga Tespit" adını taşıyan yeni sistemi radyo dalgalarını izlenerek deprem tahmini sağlıyor. Kawata İstanbul depremi içinde 7 büyüklüğünde olabileceğini ve Tsunami (dev dalgalar) oluşmayacağını söylemişti. Kawata'nın açıkladığı bu yeni sistemi Prof Dr. Ahmet Ercan da mantıklı buldu. Depremin tahmin edilebileceğini söyleyen Ercan, "Deprem ihtimalinin olduğu bölgelere jeofizik aletleri kurularak zaman tahmin edilebilir. Ancak bunun için teknolojiye ve işi bilen uzmanlara ihtiyaç var" dedi.

Prof. Tuncay Taymaz ise dikkatli konuştu: "Japonya ve Amerika'da böyle bir çalışma yıllardır var. Ancak radyo dalgalarının bilimselliği tartışmalı. 'Tahmin' anlamında kullanılamaz. Bu kadar kesin biliyor olsalardı, Kobe'yi tahmin ederlerdi."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır