kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özel sektör tahvili dönemi
Boyner Grubu'nun iki şirketi Çarşı ve Altınyıldız, 1994 krizi ile rafa kaldırılan özel sektör tahvili ihracı için hazırlık yaptı

Türkiye'de 1994 yılındaki krizle birlikte bıçak gibi kesilen finansman bonosu ihracı için Boyner Grubu'nun iki şirketi Çarşı ve Altınyıldız hazırlık yaptı. Dün iki şirketin genel kurul toplantısında, yönetim kurullarına finansman bonosu veya tahvil ihracı için yetki verildi. Tutar, iki şirket için de 9 trilyon olarak belirlendi.

Finansman bonosu ve özel sektör tahvili, bütün gelişmiş piyasalarda tıpkı ülke hazineleri gibi kendini finanse etmek için şirketler tarafından sıkça kullandıkları bir yöntem.

Türkiye'de de 1994 yılındaki krizden önce de şirketlerin ihraç ettikleri bu bonolar, krizle birlikte faizlerin fırlaması sonucu bıçak gibi kesildi. Bu tarihten sonra da bir elin parmağını geçmeyecek sembolik ihraçlar yaşandı. Faizlerin gerilemesini ardından, ekonomik canlanma beklentileri ile şirketlerin yeniden finansman bonosu ihracına başlaması bekleniyor. Ancak bu uygulamanın yaygınlaşması için, öncelikle finansman bonosu üzerinden alınan stopajın, Hazine bonosundaki gibi sıfırlanması gerekiyor. Bu maliyetin üzerine finansman bonosu alan tasarruf sahibi de beyanname doldurup, vergi vermek durumunda kalıyor.

FIRSAT BEKLİYORUZ
Boyner Holding Finansman Direktörü Ümit Boyner, henüz şirketlerin ihraç için kesin bir karar almadığını, ancak ilerki tarihler için hazırlık yapıldığını belirtti. Bono veya tahvil ihracı için mutlaka genel kurul kararı gerektiğini belirten Boyner, dünkü toplantıda bu adımın atıldığını ifade etti. Boyner piyasalardaki olumlu havanın devam etmesi halinde bono ihracını gerçekleştireceklerini söyleyen Boyner, Türkiye riskinin elvermesi halinde yurtdışı piyasalarda da eurobond ihracını bile düşündüklerini belirtti.

FİNANS SERVİSİ

Işıklar Ambalaj'a Yunanlı ortak
YUNANİSTAN'IN risk sermayesi fonlarından Commercial Capital Group, Işıklar Ambalaj'a 10.5 milyon dolarla finansal ortak oldu. Işıklar Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Işık, "Bu, İstanbul risk sermayesi pazarı için bir başlangıçtır" dedi. Yarın, yapılacak sermaye artırımında 365 milyon hisse sermaye artırımı öncesinde hisse başı 2.87 cent (yaklaşık 16.800 lira) fiyatla satılacak. Satış sonunda şirketin sermayesi 2.785 trilyon olacak. Risk sermayesi fonu, Commercial Capital Group'tan, Yapı Kredi Yatırım ve İngiliz yatırım bankalarından Gryphon Emerging Markets'ın işbirliği sonucunda sağlandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır