kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rusya 15 Yunanistan eder
Türk-Rus İş Konseyi Rusya'ya ilgisizlikten şikayetçi. İşadamları, ticaret potansiyeli Yunanistan'ın en az 15 katı olan Rusya'ya ilgi istiyor

Türk Rus İş Konseyi Başkanı Yavuz Kılıçbay, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin 10 değil 20 milyar dolara ulaşmaması için hiçbir neden olmadığını söyledi ve "Yunanistan'la ilgili en küçük bir gelişme çok büyütülüyor. Oysa ticaret açısından Rusya ile Yunanistan arasında 15 kat fark var" diye konuştu.

Türkiye ve Rusya'nın yeni bir şans yakaladığını belirterek, her iki taraf işadamlarının ve hükümetlerin bu şanstan istifade etmek için harekete geçmesini istedi.

Yunanistan'da fert başına milli gelirin 10 bin dolar civarında olduğunu ve 10 milyonluk nüfus düşünüldüğünde 10 milyar dolarlık bir milli gelirden bahsedildiğini anlatan Kılıçbay şöyle devam etti:

"10 milyonluk nüfusa karşı 150 milyonluk nüfus var ve Rusya'da kişi başına düşen gelir 3 bin dolar civarında yani toplam 450 milyar dolarlık bir milli gelirden bahsediyor. Katma değer olarak bizim Yunanistan'a verebileceklerimizle Rusya'ya verebileceklerimiz arasında çok fark var. Rusya'da pazarlama yapmak demek Orta Asya ve Ukrayna üzerinde de çalışmak anlamına geliyor. Ben 5 yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin rahatlıkla 20 milyar dolara ulaşacağını düşünüyorum. Gaz ithalatının yakın bir zamanda 30 milyar metreküpe ulaşacağı biliniyor. Bu otomatik olarak 2-3 milyar dolarlık bir ticaret hacmini ifade ediyor."

KOBİ'ler Rusya'ya gidiyor
Dış Ekonomik İlişkiler'in (DEİK) yapacağı bir organizasyonla Türk Rus İş Konseyi, 18-22 Haziran tarihleri arasında Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli 60 firma temsilcisini Moskova'ya götürüyor. Yavuzkılıçbay, Anadolu'daki firmaları götürme konusundaki bu toplantının zamanlamasının ezbere yapılmadığını vurguladı ve o tarihlerde hükümetin de oturmuş olmasının avantajının yaşanacağını söyledi.

Kılıçbay, bu arada Türkiye'ye ilk gazı getirecek olan ve 700 milyon dolarlık bir proje olan Batı Hattı'ndaki çalışmaların son sürat devam ettiğini de söyledi. Balkanlar'a 20 milyar metreküp gaz getirecek olan hattın 80 milyon dolarlık kompresör istasyonunun Aralık'ta tamamlandığını söyledi.

İş dünyası ne düşünüyor ?
Hükümet üzerinde etkili olan Duma'nın kompozisyonu çok daha dengeli. Bunun alınacak kararlara olumlu etkisi olacak.

Orta yolcu gruplar, liberal ekonomiyi destekleyenler Putin'i de destekliyor. Durumu liberal dışı bir akım olarak nitelemek yanlış.

Rus ekonomisi düzeliyor. Enflasyon kontrol altına alındı. İç pazarda müthiş bir canlılık var.

Türkİye ile pozitif bir dönem yaşanacak. Bu durumda iş Türk iş dünyasına düşüyor. Hükümetler ve iş dünyası arasında koordinasyon sağlanmalı.

Türkler'le Ruslar'ın birlikte yatırım yapmaya teşvik edecek uzun vadeli politikalar oluşturulmalı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır