kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dolandırıcıya rekor ceza
2 yıldır süren dava sona erdi. Çukurovalı Otomotiv'in 4 yöneticisi toplam 276 yıl 516 ay 33 gün hapis ve 426 milyar lira para cezasına çarptırıldı

İstanbul Bayrampaşa'da faaliyet gösteren ve düzenledikleri taksitli otomobil satışı kampanyası ile 1.500 kişiyi 5 trilyon lira dolandırdıkları iddiasıyla yargılanan Çukurovalı Otomotiv şirketi yöneticileri rekor cezalara çarptırıldı. Eyüp 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma önceki gün sona erdi.

Şikayet üzerine haklarında dava açılan sanıklardan Ömer Yıldırım (Şirketin Muhasebe Sorumlusu ve küçük ortağı) 86 yıl 140 ay 12 gün hapis ve 100 milyar lira, Arif Çukurovalı (Şirketin Sahibi) 104 yıl 124 ay 3 gün hapis ve 208 milyar lira para, Özden Çukurovalı (Arif Çukurovalı'nın oğlu) 112 ay 6 gün hapis ve 18 milyar lira para, İsmail Okuroğlu (Şirketin Genel Müdürü) 86 yıl 140 ay 12 gün hapis ve 100 milyar lira para cezasına çarptırıldılar.

Özden Çukurovalı, tutuklu bulunduğu süre gözönüne alınarak tahliye edildi. Kararın açıklanması üzerine şaşkına dönen sanıklardan Arif Çukurovalı, mahkeme heyetine "Yazıklar olsun" diye bağırdı.

Şefik DİNÇ (SHA)

Çukurovalı olayı dönüm noktası oldu
ÇukurovalI olayı, üretici firmanın garantisinde yapılmayan uzun vadeli kampanyalarda bir dönüm noktası teşkil etti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çukurovalı olayından sonra ucuz ve uzun taksitli otomobil kampanyalarına karşı bir tebliğ hazırladı ve uygulamaya koydu. Kampanyalı otomobil satan firmalara, bakanlığa belli miktarda teminat yatırmak, otomobilleri taahüt edilen tarihte teslim etmek gibi şartlar getirildi.

Çukurovalı olayı, Dallas dizisini aratmayacak şekilde gelişti. Firmanın yıldızı 1997 yılında parladı. Büyük ilanlarla cazip taksitlerle para toplayan Çukurovalı ile ilgili şikayetler 1998'in Ağustos ayında başladı.

Firma otomobil teslimlerini geciktiriyordu. Çünkü üretici firmalar Tofaş, Renault ve Opel, bayilerini bu firmalara otomobil vermemeleri konusunda uyarıyordu.

Piyasada otomobil bulmakta zorlanan Çukurovalı, buna rağmen müşteri kabul etmeyi ve para tahsilatı yapmayı sürdürdü. Bu arada şirket el değiştirmiş, kurucu Arif Çukurovalı hisselerini, yanında çalışan Seçil Özsıcak ve Turgut Özsıcak'a devretmişti.

Özsıcak kardeşler içine düştükleri finansman sıkıntısını tefecilerden para alarak aşmaya çalıştı. Otomobil teslimindeki gecikmeler uzayınca müşteriler firmanın Bayrampaşa'daki merkez binasını bastılar, fakat firma yetkililerini bulamadılar. Firmanın ortakları Seçil Özsıcak ile Turgut Özsıcak kayıplara karıştı. Hatta hamile olan eşiyle birlikte kaçan Seçil Özsıcak, uzun süre İstanbul ve çevresindeki hastanelerin kadın doğum bölümlerinde arandı.

Müşterilerin başvuruları üzerine Arif Çukurovalı, Özden Çukurovalı, Ömer Yıldırım ve İsmail Okuroğlu, Mali Şube ekipleri tarafından yakalanarak tutuklandı.

Dava boyunca yaptığı savunmalarda Arif Çukurovalı hâlâ kaçak durumda olan Seçil Özsıcak'ı suçluyordu.

2 yılı aşkın süre devam eden ve rekor cezalarla sona eren Çukurovalı Davası, ilk kez Sabah Gazetesi'nde yayınlandı ve kamuoyuna duyuruldu. Çukurovalı arkasında yüzlerce mağdur bırakmaktı fakat binlerce potansiyel otomobil alıcısına da üretici firma garantisi altında yapılmayan kampanyaları sorgulamak gerektiği bilincini yerleştirdi.

FİLİZ ÇİÇEK BİL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır