kapat

30.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İmkansız talep
Suriye liderinin Celil rüyası gerçekleşmeyince İsrail-Suriye barışı yeniden suya düştü

Suriye ile İsrail arasında kopan barış görüşmelerini yeniden canlandırmak izin İsviçre'nin Cenevre kentinde geçen pazar günü Suriye lideri Hafız Esad ile Amerika Başkanı Bill Clinton arasındaki sonuçsuz görüşmenin perde arkası açıklandı. Suriye, İsrail'in Golan Tepeleri'nin yanı sıra Celil Denizi'nden de çekilmesini istedi.

Clinton çok uğraşsa da Esad'ı bir türlü İsrail ile görüşme masasına oturmaya ikna edemedi. Esad, görüşme boyunca hiçbir esneklik göstermedi. Çünkü Esad, çocukluğunda yüzdüğü ve balık yediği Celil Denizi'nde yine aynı şeyleri yapmanın hayaliyle yaşıyordu.

SU KAYNAĞI
Suudi Arabistan'daki MBC televizyonunun yayınladığı Clinton-Esad görüşmesinin bandında Esad ile Clinton arasında Celil Denizi diyaloğu, görüşmelerin çıkmaza girdiğini gözler önüne seriyordu. Esad'a göre, kendisi ve halkı Celil'deki bu zevklerden faydalanmadığı sürece barışın hiçbir önemi yok. Clinton, Esad'a şöyle soruyordu: Sayın Başkan, İsrail'in Celil Denizi'nden çekilmesi konusunda ısrarlı mısınız?

BAŞKA TOPRAĞA TAMAM
Ve Esad'ın yanıtı, tüm umutları suya düşürüyordu: İsrail ile Suriye arasında bildiğim sınır orasıdır. 1967'ye kadar, Celil Denizi'nde yüzerdim. Barbekü yapar, balık yerdim...

Clinton Esad'a, "İsrail, Golan'dan çekilmeden önce ilişkileri normalleştirmek ister misiniz?" diye sorduğunda, aldığı cevapla artık Esad'ı ikna edemeyeceğini anladı. Esad, İsrail, Golan'dan çekilene kadar, hiçbir İsrailli diplomatı kabul etmeyeceğini belirterek "Barış için acelem yok" cümlesiyle görüşmeye son noktayı koydu.

İsrail, Suriye ile barış karşılığında Golan Tepeleri'nden çekilmeye razı. Ancak Celil Denizi İsrail'in en önemli temiz su kaynağı. Celil'i alıp başka bir toprak parçasından vazgeçebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır