kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Demirel aday olmasın
'Benim kişisel beklentim, Süleyman Demirel'in demokrasi dersi verip aday olmayacağını açıklamasıdır'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ANAP'lı Ertuğrul Yalçınbayır, yapılması öngörülen Anayasa değişikliğinin "Kişiye özel" olduğunu belirterek "Kişisel beklentim, Demirel'in demokrasi dersi verip aday olmayacağını açıklamasıdır" dedi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, 5 artı 5 formülü TBMM'den geçtiğinde, Süleyman Demirel'den başka aday bulmanın zor olacağı görüşünü savunan Yalçınbayır, üç liderin Demirel ismi üzerinde uzlaşmasını da eleştirerek "Üç kişinin birleştiği noktadan çok çoğunluğun birleştiği nokta daha önemlidir" dedi.

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın partisinin Başkanlık Divanı toplantısında seyahatleri yasaklayarak tüm ANAP'lıların Anayasa değişikliği için Meclis'te olmasını istemesine karşılık, ANAP'lı komisyon başkanının yaptığı açıklamalar başkente bomba gibi düştü.

Demirel'in geçmiş dönemlerde, demokratikleşmeye engel hususlarla ilgili ciddi çalışmaları olduğunu öne süren Yalçınbayır, "Kişiye özel düzenleme de demokratikleşmeye engel olan bir husustur. Demirel'in demokratikleşmeye engel olan hususların kaldırılması yolundaki çabaları gözönüne alındığında, kişisel olarak beklentim, sayın Demirel'in bir demokrasi dersi vererek aday olmadığını açıklamasıdır" diye konuştu.

GİZLİ OYLAMADAN YANAYIM
Yalçınbayır, Anayasa değişikliği tekliflerinin birleştirilerek ele alınmasının, bir maddenin diğerine hizmet edeceği sonucunu doğuracağını da belirterek, 69 ve 86'ıncı madde değişikliklerinin, 101'inci maddeye hizmet etmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Anayasa değişikliği tekliflerinin komisyonda gizli oylanmasından yana olduğunu da ifade eden Yalçınbayır, "Komisyondaki oylama da aynı tür olmalı" dedi. Yalçınbayır, Danışma Kurulu'nun alacağı karar doğrultusunda, Anayasa değişikliklerinin Genel Kurul'da hafta sonunda da görüşülebileceğine dikkat çekti.

DEMİREL'İN SÖZLERİ
Anayasa Komisyonu Başkanı Yalçınbayır, "Demirel'in 'analarından doğduğuna pişman ederim' sözlerinin muhatabının TBMM olmadığı anlaşıldı. Aksi söz konusu olsaydı seçmenleri olarak kendisini dinlemek isterdik. TBMM'nin itibarı için açıklama yapmak üzere teşriflerini rica edebilirdik" diye konuştu.

ANAP'ta oylamaya kadar seyahat yasak
ANKARA- ANAP Başkanlık Divanı dünkü toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimini tartıştı. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın sorusu üzerine sözalan Grup Başkanvekili Murat Başesgioğlu, Anayasa Komisyonu'nun Perşembe günü yapacağı toplantı hakkında bilgi verdi. Başesgioğlu'nun açıklamalarının ardından Yılmaz, Anayasa değişikliğinin paket halinde veya ayrı ayrı kanun maddeleri şeklinde de gelse parti olarak destek vereceklerini belirtti.

Yılmaz, Başkanlık Divanı üyelerine, fire görüntüsü vermemek için Anayasa değişikliği oylamalarının yapılacağı önümüzdeki hafta içinde hiç kimsenin Ankara dışına çıkmamasını istedi. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ahat Andican ise toplantı sonunda gazetecilerin "5+5" teklifi ve 312. maddesine ilişkin soru yönetmeleri halinde nasıl yanıt vereceğini sordu. Yılmaz, bunun üzerine "5+5" konusunda açıklama çerçevesini şöyle çizdi:

YENİ MUTABAKAT SAĞLANIR
"Oylama sonucunda bu değişiklik bütün çabalara rağmen gerçekleşmezse Cumhurbaşkanlığı seçiminin krize dönüşmemesi için o günün şartları içinde genel başkanlar toplanır yeni bir mutabakata varılır." Yılmaz, 312. madde konusunda ise "Siyasi yasaklara karşıyım ama 312. madde değişikliği hukuk sisteminin bütünlüğü içinde değerlendirilmelidir" açıklamasını hatırlattı.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır