kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özel şirketler: THY hacıları pahalı taşıdı
Özel sektör havayolları, THY'nin hacılardan Cidde için 685 dolar almasını protesto ederek, "Biz ucuza taşırdık" dediler

HAC görevini yerine getirip, "hacı" olan vatandaşlar, kutsal topraklardan yurda dönmeye başladı. Ancak "hac dönüşü" ile birlikte, özel sektör havayolları ile Türk Hava Yolları (THY) "bilet" konusunda yine karşı karşıya geldi. Özel sektör havayolları, Türk hacılarını taşımaya tek yetkili THY'yi "hacılara" fahiş fiyatla bilet satmakla suçladı. THY'nin Cidde seferine hacılardan 685 dolar almasını protesto eden özel havayolları, "THY hacıları soyuyor. İmkan verseler biz daha ucuza taşırdık" iddiasında bulundu. Ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın da uçak ücretlerinden şikayetçi olduğunu savundu.

Özellikle İslami basında yer bulan bu iddialar, THY'yi rahatsız etti. THY Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, aldıkları ücretin normal olduğu-nu, hacı taşımanın kurum için öncelik-le bir prestij meselesi olduğunu söyledi. Hac seferlerinin fiyatlarını Suudi Arabistan'la birlikte belirlediklerini söyleyen Bolayırlı şöyle devam etti: "Yolcuların yüzde 50'sini Suudi Arabistan, yüzde 50'sini biz taşıyoruz. Fiyatlar fahiş değil. Çünkü hacca gidişte uçak dolu, dönüşte boş oluyor. Hac bitimi ise tam tersi, gidiş boş, dönüş dolu oluyor. Yani seferin bir ayağı boş oluyor. İki seferin parası karşılanıyor. Hizmetin karşılığı alınıyor. THY'nin cirosu 1 milyar 450 milyon dolardır, hac geliri 18-20 milyon dolar civarıdır. Zararı ne kadar karşılayabilir? Hacı taşımak bizim için prestijdir."

Bolayırlı son olarak Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın da ücretleri yüksek bulduğu iddasını şöyle yanıtladı: "Senelerdir bu işi yapıyoruz. Bir ara Hac Komisyonu toplantısında işin ihale yoluyla yapılması gündeme geldi. Yılmaz, 'Sizin hizmetinizden memnunuz' dedi."

Gamze REİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır