kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Diyarbakır'da lastik kalmadı
Baharın "müjdecisi" Nevruz Bayramı'nın yurtta coşku ve huzur içinde kutlanması için önlemler alındı

GECEYLE gündüzün eşit olduğu, baharın müjdecisi 21 Mart Nevruz Bayramı, bugün tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

İstanbul'daki kutlamaları, etkinlik davetiyesinde "Nevruz" yerine "Newroz" yazılması nedeniyle iptal edilen HADEP'liler, Ankara ve Diyarbakır'da Nevruz'u kutlayacaklar. Nevruz'da yakılacak ateşte kullanılmak üzere vatandaşlar ve HADEP eski lastik toplamaya başladı. Halktan gelen talep nedeniyle Diyarbakır'da ikinci el lastik satan yerlerde lastik kalmadığı belirlendi.

Diyarbakır'da Valilik ve Belediye'nin düzenlediği kutlamalar Fuar Alanı'nda, saat 10.00'da yakılacak dev ateşle başlayacak. Yapılacak konuşmaların ardından, Edip Akbayram, Seher Dilovan, Fırat Başkale, Koma Amed ve Koma Serhılat birer konser verecek. Nevruz kutlamaları saat 17.00'ye kadar devam edecek.

ATEŞ ERKEN YANDI
Ancak, dün, Diyarbakır'ın bazı kenar semlerinde Nevruz ateşi yakıldı. Çoğunlukla çocukların yaktığı lastikler bir süre sonra gelen polis panzerleri tarafından söndürüldü. Güvenlik güçleri, herhangi bir olay yaşanmaması için kentte gözle görünmeyen sıkı güvenlik önlemleri aldı. Emniyet Müdürü Gaffar Okan'ın talimatı ile kentin önemli kavşak, cadde ve meydanlarını görecek biçimde yerleştirilen gizli kameralar ile tüm kent adeta gözaltında tutuldu.

YABANCILARIN İLGİSİ
Nevruz kutlamalarını izlemek üzere yabancı heyet ve basın mensupları Diyarbakır'a geldi. Çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen heyet ve basın mensuplarına uzunca bir süredir OHAL bölgesine giriş izni verilmiyordu.

BAŞKENT'TE NEVRUZ
1991 yılından itibaren Kültür Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Nevruz kutlamaları, Başkent'te 3 gün sürecek. Kutlamaların koordinasyonunu yapan ve geçen hafta tüm illere "Nevruz Genelgesi" gönderen Kültür Bakanlığı, Nevruz ile ilgili hazırlanan çizgi film ve spotları, yayınlanması için ulusal televizyon ve haber ajanslarına gönderdi. Bakanlık; Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak hazırladığı "Nevruz broşürleri" ile 3 farklı modelde yapılan "Nevruz afişleri"ni de tüm illere dağıttı.

Mürsel ACAY-Gürsel ESER-Şule TÜRKER-Elif ERGU

Vali Erol Çakır ateşten atlayacak
İSTANBUL Valisi Erol Çakır, "Türk Dünyası Nevruz Şöleni" kapsamında Sultanahmet Meydanı'nda demir dövüp, ateşten atlayacak, ardından yumurta tokuşturacak.İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen şölen kapsamında, Valilik'te bayram tebriklerinin kabul edilmesinin ardından Fırat Kültür Merkezi'nde çeşitli konser ve gösteriler düzenlenecek. Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenecek etkinliklerde ise "yumurta tokuşturma yarışması"nın ardından "demir dövme" ve "ateşten atlama" töreni gerçekleştirilecek. Türk Dünyası Nevruz Şöleni davetiyesinde İstanbul Valisi Erol Çakır, "Türk dünyasının tüm coğrafyasında kutladığı, geleceğe olan ortak inancını paylaştığı Nevruz (Yenigün) Bayram Şölenleri'ne teşrifleriniz bizleri onurlandıracaktır" şeklinde seslendi.

NEVRUZ ZİRVESİ
Öte yandan dün, Vali Çakır ile üst düzey yöneticiler, Nevruz kutlamaları nedeniyle alınan önlemlere ilişkin bir toplantı yaptı. 3 saat süren toplantıdan sonra herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu arada, bugünkü Nevruz kutlamaları nedeniyle yaklaşık 27 bin polisin görev yaptığı İstanbul'da tüm izinler kaldırıldı ve Vali Erol Çakır'ın başkanlığında "Kriz Masası" oluşturuldu.

Barış MUTLU Serdar CANİPEK (SHA)

HADEP: Nevruz barış ve kardeşliktir
PARTİSİNİN merkez ilçe teşkilatında düzenlediği basın toplantısında HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, Nevruz'un barış ve kardeşlik demek olduğunu belirterek, "Nevruz'un barış sürecine zarar vermeyecek düzeyde kutlanılacağına inanıyorum" dedi. Demir, açıklamasında da Nevruz yerine "Newroz" dedi. Demir şöyle devam etti: "Kürt sorununun demokratik yollarla çözümlenmesi Türkiye'deki demokratikleşme için bir adım olsun istedik. Nevruz barış ve kardeşliktir. Halkımız herhangi bir engel çıkmadan bu geleneksel bayramı sağduyulu bir şekilde kutlayacaktır."

Diyanet: Nevruz milli kültür mirası...
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Nevruz ile ilgili yaptığı açıklamada, Nevruz'un mahalli bayramlardan biri olduğunu vurgulayarak, Nevruz'un Farsça'da "yeni gün" anlamına geldiğini söyledi. Kışın bitip baharın başladığı günün asırlardır kutlandığına dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz şöyle konuştu: "Nevruz İslamiyet'in kabulünden sonra dini bir mahiyet kazandırılarak genelekleşmiştir. Bu gelenek günümüz Türk dünyasına dini ve milli kültür mirası olarak ulaşmıştır..."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır