kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Meteoroloji kolayını buldu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yurtdışından bilgisayar ortamında aldığı hava tahminlerini Türkçe'ye çevirip uyarlıyor. 63 yıl aradan sonra hava tahminleri bu nedenle artık hiç şaşmıyor

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kurulduğundan bu yana geçen 63 yılın sonunda, hava tahminlerinde yüzde 99 tutarlılık sağlamaya başladı. Genel Müdür Selahattin Sarı, bu başarıyı "eksik olan teknik altyapıyı tamamlama" bağladı. Meteorolojinin teknik altyapısı on-line bilgisayar sisteminden oluşuyor. Bu sayede yurtdışındaki kuruluşların kendi meteoroloji uyduları aracılığıyla sağladıkları hava fotoğrafları ve bilgiler bilgisayarla alınarak çevirileri yapılıyor.

ON-LİNE BİLGİ AKIŞI
23 Mart Dünya Meteoroloji Günü öncesinde bilgi veren Genel Müdür Sarı, hava tahminlerindeki tutarlılığın, yurtdışından gelen bilgi akışını on-line sağlayacak bilgisayar sisteminin kurulmasından kaynaklandığını söylüyor. Sarı, Türkiye'deki yer istasyonlarından gelen bilgilerin de bilgisayar ortamında değerlendirildiğini ekliyor.

Selahattin Sarı şöyle sürdürüyor: "1986'dan beri yurtdışından bize bilgi geliyor, bunları kullanıyoruz. Ancak 1998'de yapılan yatırımlarla bilgisayar sistemi kuruldu. Hem yurtdışından, hem istasyonlarımızdan on-line bilgi akışı sağlanıyor. İnternet vasıtasıyla arkadaşlarımız kullandıkları modelleri, farklı modellerle bir araya getirme şansına sahip oldu. Sadece Avrupa'dan değil ABD'den de bilgi alıyoruz."

Hava Tahminleri Dairesi Başkanı Seyfullah Çelik de "Dünya Meteoroloji Teşkilatı'na bağlı çok güçlü bir telekomünikasyon sistemimiz var. Bilgi alışverişini sağlıyoruz. Bu bilgiler ne kadar sağlıklı olursa, bizim tahminlerimiz de o kadar sağlıklı oluyor" diye konuştu.

Londra, Roma, Almanya ile bağlantıları olduğunu da kaydeden Çelik, şunları söyledi: "Buralardan gelen bilgileri uzmanlarımız haritalara işliyor, Türkiye bazında değerlendiriyor. Saat başı bilgi topluyoruz. Bilgiler tamamen toplandıktan sonra değerlendirme yapılıyor."

"Daha önceden de özellikle 24 saatlik tahminlerimizde yüzde 90 isabetliydik" diyen Çelik, "Son zamanlarda 8 merkeze yönelik 3 günlük tahminler de vermeye başladık. Bunların tutarlılık oranı da çok yüksek. 7 günlük ve 10 günlük tahminler de yapıyoruz. Her gün yeniliyoruz" dedi.

ANKARA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır