kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öldürmez süründürür
İNGİLİZ psikolog Chiristine Ingham'ın yazdığı "Panic Attacks" adlı kitap, yeni yüzyılın en sinsi psikolojik hastalıklarından 'panik atak' konusunda ilginç bilgiler içeriyor.

İngiltere'de baskıları tükenen kitap, hastalığın nasıl ortaya çıktığı ve nasıl yok edileceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Panik atak, çoğunlukla yoğun stres ve baskı altındaki insanlarda görülüyor. Kişi kendini korkutan ya da çok üzen bir şeyle karşılaştığında ise birden ortaya çıkıyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Bu hastalıkla ilgili esas sorunun pek ciddiye alınmaması olduğunu belirten Ingham, hastalığın seyrini şöyle anlatıyor: "Panik atak, el ve ayak parmaklarının karıncalanması ile başlar. Ardından boğazda rahatsız edici bir basınç hissedilir. Beyne iletilen korku mesajı, vücudun fazla adrenalin salgılamasına yol açar. Kan şekeri seviyesi tavana vurur, nefes alış verişler sıklaşır. Kan basıncının yükselmesiyle kalbin atışı da hızlanır. Vücut, kendini korumaya alınca da sindirim faaliyeti durur, terleme başlar. Tüm bunlar birkaç saniye içinde olup biter ancak zamanla sıklaşarak insanı bitkin düşürür."

İnsanda ani fizyolojik değişiklikler, ilginç psikolojik takıntılar, korku ve ölüm hissiyle kendini göbteren panik ataklar bazen haftalarca da sürebiliyor. Haftada 3'ten fazla görülmesi durumuna doktorlar hastalığa 'panik düzensizlik' adını veriyorlar.

THE SUNDAY TIMES

PANİK ATAKLA BAŞ ETMEK İÇİN
Doktor Chiristine Ingham'a göre hastalıkla başetmek için herkesin kendine göre bir yöntemi var. Kimisi kalp atışlarını düzenlemek amacıyla bir kese kağıdına nefes alıp veriyor, kimisi de terapiye gitmeye, yoga ya da spora başlıyor. Ingham'ın panik atağa karşı koyma önerileri ise şöyle:

Dikkatinizi dağıtacak, kendinizi rahatlatacak bir şeyler bulun. Örneğin bir toplantıdaysanız önünüzdeki broşürü, raporu incelemeye başlayın.

Spor aşırı adrenalini yakmanızı ve sakinleşmenizi sağlar. Koşun, yürüyün, hareketli olun, gerekirse merdivenleri koşarak çıkın.

Uzun vadede kafeini, alkolü, nikotin ve şekerli yiyecekleri bırakın. Bütün bunlar panik atağı arttırıcı etki yaparlar.

Ağır ve doğru soluk almayı öğrenin. Bir elinizi göğsünüzün üzerine, ötekini göbeğinize koyun. Soluk alırken hangi elinizin hareket ettiğine dikkat edin. Göbeğinizdekinin hareket ediyor olması gerekir. Doğrusunu yapana kadar uygulamaya devam edin. Gün içerisinde tekrarlayın.

Kendinize karşı olumlu yaklaşın, kendinizi sakinleştirin. Kendi kendinize "Sakinim ve düşüncelerimi kontrol edebiliyorum" ya da "kendimi güçlü ve olumlu hissediyorum" deyin. Bazen içinizden 10'a kadar saymak da etkili olabilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır