kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dürzi lider Canbolat Türkiye'yi özlüyor
Beyrut'ta resmi nikah olmadığı için İstanbul'da evlendiğini söyleyen Velid Canbolat, "Eşimle en büyük özlemimiz yeniden Türkiye'yi görmek" diyor

Bundan tam 50 yıl önce ilk defa gittiğim Beyrut'u yarım asır sonra ziyaret ettim. Oraya vardığım gün evinde konuk olduğum dostum, Ankara'nın eski, şu anda Beyrut'un Arjantin Büyükelçisi Pedro Pico önüme bir program koydu. Ve o gece Velid Canbolat ve ailesiyle yemek yiyeceğimizi söyledi. Dürzilerin başkanı olan Velid Canbolat'ın özel hayatı ve politik görüşlerini biliyordum. Onun, İtalyan yazarı Oriana Fallaci ile olan büyük aşkını, bugünkü güzel eşi Nora ile Türkiye'de evlendiğini biliyordum.

ANNEYE SONSUZ SAYGI
Pedro Pico'nun yakın arkadaşı Velid Canbolat, bizi yemeğe davet etti. Dünyanın sayılı zenginleri arasında sayılan Canbolat'ın evi görkemli, ufak bir saray. Lübnan'nın en renkli kadınlarından biri olan annesi, yetmişin üzerinde olduğu halde cazip ve tek oğlu Velid Canbolat. Annesinin yanında uslu bir çocuk gibi duruyordu. Ondan bahsederken, "Hele onu memnun etmeyecek bir davranışta bulunayım; 51 yaşıma bakmaz, beni çocuk gibi azarlar" derken kahkahayla gülüyordu.

Keskin zekâsı gözlerinden okunan Velid Canbolat üçüncü eşi Nora ile konağın üst katlarını işgal ettiklerini anlatırken, "Bizim ilk evliliklerimizden 4 çocuğumuza bir kat tahsis ettik" diyordu. İtalyan anne ve Şam'lı bir babanın kızı olan Nora'nın güzelliği, şıklığı ve kültürüyle Beyrutluları büyülediği belliydi.

KÜRTLERE KÜLTÜREL HAK
Beyrut'un en eski şatolarından birinde, her yaz bir ay süreyle düzenlediği Sanat Festivali'ne gelen ünlülerin adlarını sayan Nora Canbolat'a İstanbul Festival Genel Müdürü Melih Feryeli ile işbirliği yapmasını önerdim; çok sevindi; "Böylelikle sanatçıların istedikleri astronomik paraları bölüşebiliriz; çünkü bizde maalesef sizin kadar eli açık sponsorlar yok" dedi.

Velid Canbolat, 128 üyeden oluşan Lübnan Parlamento'sundaki Dürzi grubunu temsil ettiğini ve aynı zamanda meclisteki 3 kişilik Sosyalist Partisinin başkanı olduğunu söyledikten sonra şöyle devam etti: "Biz Kürt kökenliyiz. Dünyanın her tarafındaki Kürtlerle temasım var. Hepimizin ortak görüşü Türkiye'nin toprak bütünlüğünü bozmadan Kürtlere kültürel ve kimlik haklarının verilmesi. Yıllardan beri bu görüşlerimi dile getirdiğim için Türkiye'nin siyasi çevrelerinde pek popüler olmadığımın bilincindeyim. Oysa Nora ile en çok gelmek istediğimiz yerlerden biri Türkiye. Beyrut'ta resmi nikâh olmadığı için İstanbul'da nikahımızı kıydırmıştık. Yunan adalarına yatla gittiğimiz zaman Türkiye'ye uzaktan hasretle bakıyoruz. Keşke sık sık gelebilsek ülkenize." Beyrut'un en şık otellerinden biri olan Vendome'un özel bir salonunda yemek yerken kulağına fısıldanan bir haberden sonra yüzü sararan Velid Canbolat, "Çok yakın bir arkadaşımın oğlunun öldüğünü öğrendim. Yarın Dürzilerin yaşadığı Şuf Dağı'ndaki evime gidip arkadaşımın acısını paylaşacağım" dedi.

SONRAKİ RANDEVU DAĞDA
Pedro Pico'nun anlattığına göre dağdaki şatosundaki Velid Camblat ile o gece yanımda oturan Velid Canbolat arasında dağlar kadar fark vardı. Gelecek seferki Beyrut ziyaretimde -inşallah bu sefer 50 yıldan önce olur- dağdaki Velid Canbolat'ı tanımaya çalışırım.

Savas sadece ölüm getİrdİ
DÖRT büyük dini ve etnik grubun hâkim olduğu Lübnan'da güçler dengesi, akılcı bir yöntemle çözümlenmiş. Ülkenin Cumhurbaşkanı maruni hristiyanlardan, Başbakanı sünni müslümanlardan, Meclis Başkanı Şii'lerden seçilirken, en önemli bakanlıklardan biri de Dürzilere veriliyor. Dürziler, perşembe günleri kimsenin bilmediği mekânlarda dua ediyorlar; camiye gitmiyorlar. 1970'lerde başlayan ve 80'lere kadar süren iç savaş, bu düzeni yıkmak isteyenler tarafından çıkarıldı. Ancak sistemi değiştiremedi. Velid Canbolat'ın, dürzi liderliğini devraldığı babası Kemal Canbolat da bu savaşta öldürüldü.

LEYLA UMAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır